torsdag 31. desember 2015

Hvor går turen i 2016?


Siste dag i 2015 regner og blåser vekk her jeg sitter på min ende av landet. Greit å holde seg innendørs i dag egentlig. Jeg kan heller se framover mot det nye turåret som starter i morgen.

I går oppsummerte jeg så godt jeg kunne turåret mitt i 2015 og kom vel fram til at det tross alt var et helt greit turår med fine turopplevelser, selvom ikke alt gikk som jeg hadde planlagt på denne tiden i fjor. Den lange vinteren begrenset turalternativene mine litt. Likevel ble det fine turer ut av det.

Når dette skrives så melder meteorologene om en kald første uke av januar. Kanskje det nå kan bli mulighet for å fiske på isen igjen på mine kanter av landet? Det hadde vært moro. Isfiskeutstyret ligger klart. Bare isen legger seg er det mange muligheter for isfiske her hvor jeg bor.

Røyefangst i februar 2013 på Haugalandet

Jeg krysser egentlig fingrene for en kald periode nå og litt finvær. Det gjør ingenting med litt annet fiske en periode. Skulle det likevel ikke bli noe isfiske som jeg ønsker meg nå, så blir det turer etter sjøørreten i stedet. Som sagt før er det en fin aktivitet i påvente av ørretfisket i ferskvann.

Det er sjelden jeg tar turen på Sørlandet vinterstid, men i februar i fjor tok jeg turen sist. Det frister til gjentakelse og kanskje tar jeg turen ned igjen kommende februar skulle det meldes ok vær. Det må være greit vær skal jeg dra ned.

Kanskje Sørlandstur i februar etter sjøørreten?

Sist i mars blir det uansett tur ned på Sørlandet. Påsken er i slutten av den måneden og det er blitt en tradisjon at jeg tar den på hytta. Vær og vind avgjør likevel hvor lenge oppholdet der blir. Har tidligere opplevd full vinter i påsken der sør som i slutten av mars 2013. Jeg kan virkelig ikke tro det kan bli så kaldt igjen, men man vet jo aldri.

I fjor var brunørreten i bett i mars her på Haugalandet. Det er et vårtegn hos meg. Skulle helgene i mars før påske bli fine og milde regner jeg det som sikkert at fiskesesongen i ferskvann er i gang da. Blir det ekstra fint og mildt skal man ikke se bort i fra at jeg monterer opp Ally igjen. Hun har ligget i opplag siden Rogen-turen sist sommer. Jeg har flere fine kanoperler å padle her i distriktet skulle det bli aktuelt.

Fantastisk tur på Vigdarvatnet i mars 2014

Aprildagene bør jeg få utnyttet så godt det lar seg gjøre. Håper på fine helger og er vi ekstra heldige så kanskje kan første fjelltur i de nærmeste fjellene bli noe av i år. Der oppe er det fint og jeg kunne gjerne tenke meg en ny tur til våren.

Kanskje ny tur opp hit i april allerede?

På min kalender, dvs. skoleruta i kommunen jeg jobber, så kan det bli to skikkelige langhelger i mai. Fingrene krysses hardt for fint vær i nærfjellene og at det selvsagt er fiskbart med stang disse helgene. Jeg gjentar gjerne noen maiturer jeg har hatt der oppe.

Håper på åpent vann i Etnefjellene i mai som her i 2014

Jeg håper uansett å få utnyttet maihelgene maksimalt til turlivet slik jeg ønsker. Mai er en fantastisk fin måned å være på tur med fiskestang synes jeg.

Første helgen juni er allerede booket, hvertfall fredag til lørdag. Da tar jeg og Per Andreas med oss valgfagklassen vi underviser i friluftsliv på kano og overnattingstur til Vigdarvatnet igjen. De turene har vært skikkelig fine og vi satser på gjentakelse.

Ikke feil å være på kanotur i slikt fint vær!

Ellers vil jeg forsøke å få utnyttet også junihelgene maksimalt til tur. I tillegg blir det selvsagt å forberede avreise til sommerturene når avreisedato nærmer seg.

23. juni er nemlig dagen da min lange sommerfri starter. Når dette skrives så er det Femundsmarka som er målet denne datoen. Det er med 90% sikkerhet at den første sommerturen går dit i 2016. Jeg har lyst å oppleve mer av hva vi gjorde sist sommer. Det var en virkelig flott tur!

Kikker gjerne innom Styggsjøkoia igjen til sommeren

Det er også med ganske stor sikkerhet at jeg også på denne turen kan få selskap av hyggelige fiskekompiser. Det er trivelig. Min rute til sommeren i Femundsmarka vil trolig ta meg også nord for Røa. Der har jeg ikke vært mye og vil muligens avslutte turen med Fæmund II fra Synnervika og tilbake til startpunktet Jonasvollen. Det er i allefall slik jeg tenker nå. Ellers vil både Røvollfjellet og Kratlland besøkes, som sist sommer.

Det blir trolig tilbake til Kratlland til sommeren

Jeg ser for meg en uke til 10-12 dager i Femundsmarka til sommeren før jeg drar videre til neste turområde. Akkurat hvor det blir er jeg nå usikker på. Jeg tenker på flere alternativer.

Det er lenge siden jeg har vært på Hardangervidda og dit vil jeg gjerne igjen. Skulle det bli til sommeren så ser jeg for meg en rundtur enten fra øst, fra Synkenområdet eller midt inne på vidda med utgangspunkt Tinnhølen. Blir Tinnhølen startpunkt vil jeg ta en litt større rundtur enn jeg hadde i området i 2010.

Kanskje blir det leir her igjen, ikke langt fra Litlos på Hardangervidda

Som sagt har jeg flere alternativer til sommeren. Nordkalotten lokker igjen. Jeg visste det ville skje etter de fine turene jeg hadde dit i 2014. Kanskje tar jeg den lange kjøreturen opp igjen til Finnmark når jeg kommer ut fra Femundsmarka. Jeg vet ikke nå hva det blir til, men mange mil og en dags kjøring er tilbakelagt når jeg likevel er nesten i Sverige. Jeg kjører i såfall nemlig Sverige og Finland nordover skulle Finnmark lokke igjen.

Finnmarksopplevelser lokker også til sommeren

Drar jeg nordover så blir jeg der så lenge som mulig. Dvs. så lenge helsa holder eller så lenge utstyr og økonomien tillater det, for ikke snakke om når jeg må være tilbake på jobb. Kanskje da nesten til midten av august. Av erfaring så skal jeg ikke love for mye. Jeg var sliten etter Vätsärituren i 2014 og kjørte hjem. Angrer ikke på det, men når det er sagt så har jeg jo minst én tur til gode der nord, siden jeg droppet den siste i 2014.

Jeg tror ikke kanoen blir med i bilen til sommeren, men det har jeg også trodd før, så jeg skal ikke banne på det. Plutselig er Ally med igjen i baksetet.

I Finnmark blir det muligens Laksefjordvidda en gang til eller jeg tar en rundtur i Stabbursdalen. Det var en eventuell tur i Stabbursdalen som gikk ut da jeg kastet inn håndkleet i 2014 og dro hjem. Jeg har bare vært i Stabbursdalen vinterstid og skulle gjerne sett området også på sommeren. Står høyt på lista.

Med en måned til rådighet nordpå så blir det trolig en tur i Indre Troms på vei sørover igjen. Vil holde av to uker til en rundtur etter røya der inne. Har aldri turet i Troms og kanskje er det på tide når jeg drar forbi.

Som sagt er sommeren ikke spikret og alternativene er flere enn hva jeg kan ramse opp her. Lista er lang for å si det slik. Plutselig kan jeg finne på å ta inn i Børgefjell igjen også. Litt redusert tur sist sommer kan fort gjøre at tankene begynner å spinne om en retur allerede kommende sommer. Børgefjell er et fantastisk område!

Til høsten blir det litt som tidligere. Høstferien mest sannsynlig på Sørlandet. Det er også blitt en tradisjon.

Oktober kan gi sjøørret i sjøen på Sørlandet

Høsten kan i hvert fall ikke detaljplanlegges nå. Det er sikkert, men som sagt så regner jeg med og håper den blir litt som tidligere år. Helgene fram mot høstferien vil jeg forsøke å utnytte godt, og blir været ok så avsluttes fjellsesongen i nærfjellene. Sist høst ble ikke helt som ønsket.

Håper på fine helger i Etnefjellene til høsten som her i 2012

Høsten får bare komme når sommeren er over. Turer blir det uansett holder helsa.

Ellers så ser 2016 spennende ut også med tanke hva bloggen har generert. Det har blitt litt oppmerksomhet rundt bloggen og mitt turliv siste årene, dette har bl.a. medført henvendelser fra forskjellige firmaer om både sponsing og blogging på kommersielle platformer. Jeg har takket nei til de aller fleste og vil kjøre mitt løp på bloggen også i 2016 som jeg har gjort til nå. Det blir ingen forandringer å snakke om.

Når det er sagt så har jeg sist år hatt et uformelt samarbeid med Sølvkroken/Nordic Outdoor. Dette vil trolig formaliseres litt mer i 2016, noe jeg ikke er redd for å gjøre heller. Har siden guttedagene alltid hatt et positivt forhold til Sølvkrokens produkter.

Jeg har ikke annonsert det noe særlig, men allerede nå er jeg booket for to foredrag i 2016. Det er artig å gjøre og skulle noen være interessert så ta gjerne kontakt.

I det nyttårkvelden senker seg så vil jeg ønske alle som leser bloggen et riktig godt, nytt turår. Jeg har truffet noen av dere der ute og kanskje treffer jeg flere kommende sesong. Det er alltid trivelig!

Dette var altså litt om mine planer for året som kommer. Holder som sagt helsa, så blir det noe av. Jeg krysser fingrene.

Håper på like fine turer i 2016 som denne i april 2015

Må du ha en god tur du også i 2016!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Høres ut som du planlegger en kanonfin tursommer! Et tips hvis du vil ha tak i storingen er å kjøre rett til Indre Troms asap ved skoleslutt i juni ;)

Kim Log sa...

Jeg har hatt veldig mye glede av bloggen din de siste årene Bjarne. Blogging har dog endret seg kraftig. Innen enkelte "interesseområder" så glir bloggen nesten inn i ren reklame. Det er ikke tilfellet hos deg. Jeg håper det fortsetter slik. Til syvende og sist lever blogger på sin troverdighet til leserskaren. Kanskje særskilt er dette tilfellet med blogger som formidler stemninger og opplevelser. Friluftsliv, fiske og foto er sysler som gjerne driver et friskt utstyrsjag, samtidig er målet med alle tre slik jeg ser det, egentlig forholdsvis uavhengig av dyrt utstyr. Noen av de mest kjente fotografiene ble tatt med forholdsvis teknisk beskjedent utstyr. Det er tatt mye fin fisk på særdeles enkelt utstyr. Til sist klarer man seg kanskje med enklere utstyr for friluftslivet enn det man tror, særlig dersom man stort sett driver 3-sesongs friluftsliv. Uansett så gleder jeg meg til nye rapporter på Bjarnes Turblogg :)

Unknown sa...

Spennende lesning om planene for et kommende turår. Måtte stundende bli mange og opplevelsene rike. Med ønske om et riktig godt turår!

Aud sa...

Spennende å legge planer. En har glede av det uansett om alle planene blir gjennomført eller ikke. Ønsker deg et godt turår :-)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige tilbakemeldinger på dette innlegget. :)

Stein Erik sa...

Hei, Bjarne.
Interessante planer dette her. Hvid det blir finnmarkstur på deg og været er nogenlunde skapelig, vil jeg anbefale en tur ytterst på Porsanghalvøya, nærmere bestemt til Måsøy. Ikke Måsøya, men Måsøy kommune. Kikk litt på kartet og du vil se uendeligheter av fiskevann og store områder. Men veldig værutsatt med Barentshavet som nærmeste nabo.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Fristende område, men som du sier, værhardt. :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.