onsdag 30. desember 2015

Summa summarum 2015


Turåret 2015 tikker mot slutten for mitt vedkommende i det stormen fra sørøst hamrer på vinduet. Fisketuren i formiddag gav ingen resultater å skrive særlig om. Da er det heller langt hyggeligere å oppsummere turåret i ord og bilder.

Turmessig har 2015 vært litt opp og ned, hvis det går an å si det slik. Noe av det jeg planla av turer dette året gikk ikke helt slik jeg så for meg. En lang og snørik vinter, samt kald vår og sommer gav noen begrensninger ut fra hva som var tenkt. At jeg i tillegg har engasjert meg i lokalpolitikken bremset også litt opp på turstatistikken dette året, særlig i valgkampperioden august/september. At også en venstrehæl ikke har spilt på lag heller i høst har irritert meg og bekymrer meg litt ennå.

Vel, det var innledningen og her kommer selve oppsummeringen av turåret måned for måned med hva som er verdt å nevne:

Januar:
Fiskemessig gav ikke den første måneden i 2015 særlig fangst å fortelle om. Turene etter sjøørreten den første helga gav bl.a. en lusebefengt stakkars ørret i Ølensfjorden + noen små i Tysvær.

Lusebefengt sjøørret


Helga midtveis i januar ble det avholdt villmarksdager i Haugesund på Hotel Rica Maritim. Mange flotte foredrag av dyktige fotografer. Fikk selv også anledning til å vise bilder og fortelle fra min tur i Nord-Finland i 2014. Det var artig!

Etter to dager med villmarksforedrag og stillesitting tok jeg søndagen på barndoms stier. En fin luftetur i Haugesunds utmark.

På barndoms stier i Haugesund


Senere i måneden var jeg ute en kveld for å se om jeg fikk øye på kometen Lovejoy på nattehimmelen, før den forsvant videre ut i verdensrommet. Jeg er ingen astrofotograf, men jeg fikk likevel et bildebevis på at jeg også har sett kometen.


For mitt vedkommende fadet januar ut omtrent like fiskefattig som måneden startet. Den siste turen gav ingen fangst.


Februar:
Måneden startet med kaldvær og jeg trodde en stund at isen ville legge seg slik at det kunne bli noe isfiske dette året. Det ble med tanken.


Det ble en noe redusert måned turmessig, men det ble et par likevel, bl.a. en fin tur ut på Grindeneset etter sjøørreten der jeg fikk hyggelig selskap av Kai og John Hallgeir.


Noen dager av vinterferien i februar tok jeg på Sørlandet, på hytta. Der ble det et par sjøørreter også, så jeg fikk til maten.Mars:
Nå tok fiskefangstene seg opp og brunørreten skulle også  bite denne måneden. Første turen gikk etter sjøørreten i gråvær, men i godt selskap som også gav fin fiskefangst.

Foto: Jarle Munthe

Andre helga denne måneden fikk jeg også selskap på tur av Dan André. Trivelig kar og en habil sjøørretfisker viste det seg.


På kvinnedagen 8. mars var endelig første brunørret på land i Sveio. Det var fargesterke sluker som var riktig slukvalg denne dagen.


Samme dag tok jeg også turen inn til Tysvær for der også å sjekke om ørretene var våknet. Det var den. Her ble det også et par stykker i håven. Våren var endelig her.


En knapp uke etter sist tur var jeg tilbake igjen til samme Tysværvann, denne gangen sammen med Frank. Nå ble det ingen fangst, men likevel en fin kveldstur.


Så endelig var det skikkelig vårstemning ved fiskevannet og en finfin kilosørret på fluestanga. Nå var endelig sesongen ordentlig i gang.Siste del av mars ble det flere turer etter ørreten i ferskvann. Nå var den i bettet i mange vann.
April:
Påskeuka i overgangen mars/april gikk tradisjonen tro ned på Sørlandet. Andre turen ned dit dette året og denne gang resulterte det i et titalls sjøørreter i håven og et par av dem til middag. Fin tur som startet i gråvær, men ble avsluttet i nydelig påskevær.

Fine dager på Sørlandet i påsken


Jeg var ikke før kommet hjem fra herlige sørlandsdager og salt ørret der før jeg var på ørretjakt i ferskvann på Haugalandet. Det ble skikkelig vårløsning i Sveio med ørret på over kiloen dagen etter hjemkomsten fra Sørlandet.

Ørret på godt over kiloen i Sveio


Siste påskedag ble også turen lagt inn til Sveio, men denne gang til et annet godt fiskevann der. Her ble det flere ørreter i håven.


8. april var vi endelig i gang igjen etter vinteren med timer i valgfag friluftslivklassen jeg og min kollega Per Andreas underviser. Fisketur til nærvannet og fiskekonkurranse selvsagt. Matilde vant.


En bobiltur til Etne etter sjøørreten kunne jeg ikke takke nei til da Per Andreas spurte. Det ble et herlig døgn til tross for mager fiskefangst.

Tur med høy komfort til Etnefjorden


Endelig ble også Ally montert i april. Andre helgen denne måneden ble det et døgn på Skorpeneset i Vigdarvatnet. En flott plass å ta kanoturen.

Fin leir på Skorpeneset


Helga etter ble det nok en kanotur og nok et døgn i telt. Denne helga gikk turen til Liervatnet, litt lenger nord i Sveio. Et flott vann med muligheter for å få både ørret og laks på kroken, selvom det denne gang ikke ble fiskefangst på meg.

Ved Liervatnet i Sveio


Det ble enda en tur med Ally til Sveio i april. Tredje turen gikk til et spennende fiskevann hvor jeg har hatt fine både kano- og fiskeopplevelser tidligere. På denne turen fikk jeg både røye og ørret i håven.


Siste søndag i april ble det to fisketurer, men det var kun på kveldsturen at ørreten ville ha slukene jeg serverte. Også en liten røye ble det.


Mai:
Endelig var mai her og jeg håpet på en tur til fjells denne måneden, men det lot vente på seg ennå. Ekstremt mye snø i nærfjellene gjorde det helt umulig til fots.

1. mai gikk turen til Krokavatnet i Haugesunds nære byheier. Et godt ørretvann som blant annet gav en fin ørret på kanskje 8 hekto. Den fikk svømme ut igjen etter foto.


Dagen etter ble det finfin ørret også i Sveio igjen sammen med andre fine naturopplevelser. Det er fint i Sveio.


Tredje fisketuren denne første maihelga fikk  jeg selskap av fluefisker Bjørn. Det var likevel på sluk at ørreten tok, selvom det meste i flueboksen ble forsøkt.


Valgfagklassen jeg underviser testet kanoferdighetene sine i frisk vind i midten av mai. Det var en liten forberedelse før overnattingsturen i slutten av måneden.


Dagen etter var jeg på tur i Sveio igjen til et område som jeg synes er en liten perle. En liten villmarksperle kanskje. Her finnes fine små fiskevann med ørret.


Så endelig var det en mulighet for første fjelltur i nærfjellene. Ikke så høyt egentlig, men likevel nesten opp til snøgrensa kom jeg og hadde to fine teltnetter på ca. 350 moh. Høyere opp lå snøen ennå. Fjellsesongen var kanskje endelig i gang.


Endelig på vei opp i fjellet igjen


Det ble ikke fjelltur i pinsen, men et par småturer i lavlandet i stedet bl.a. igjen til et vann i Sveio med Ally. Ingen fiskefangster å skryte av fra den turen.

Ny tur i Ally i Sveio


Den siste fredagen i mai var det klart for siste overnattingsturen med valgfag friluftsliv. Det ble en flott opplevelse både sportslig (!) og friluftslivsmessig. En herlig tur sammen med utrolig kjekk ungdom! Fisk ble det også.

Valgfag friluftsliv på Vigdarvatnet


Juni:
Endelig første sommermåned og snart sommerferie med langturene som jeg hadde planlagt gjennom vinteren. Men først litt tverrpolitisk arbeid med bålfyring i Haugesund sentrum. Verdens miljødag var jeg med å arrangere i by'n.


Nesten en måned etter årets første fjelltur var det endelig tid for den andre til fjells. Nå tok jeg sjansen på å dra opp over 500 meter i Etnefjellene. Jeg kom opp i finværet fredagen og dro ned i snø og haglvær søndag. Ingen fiskefangst å skryte av.

Nesten isfritt vann venter meg der framme


Så endelig kom den lange friperioden jeg hadde ventet på. Bilen var pakket for flere turer, men jeg satt med en liten usikkerhet i kroppen med tanke på hva jeg hadde planlagt denne sommeren. Det var fryktelig mye snø i fjellet både i Sør-Norge,  men også i Børgefjell hvor jeg hadde planlagt tur igjen. Kanoen ble med i bilen denne sommeren også, selvom det ikke var tanken sist vinter under planleggingen av denne perioden. Den kom i bruk.

20. juni bar det endelig i vei til Femundsmarka. Det ble en fantastisk tur dit, kanskje min fineste til nå av de 5 jeg har hatt i denne nasjonalparken. Utrolig hyggelig selskap hadde jeg også fått med meg på denne turen. Trolig blir det ny tur i 2016.

Foto: Johnny Svendsen

Juli:
Etter 12 dager i Femundsmarka med til dels godt fiske og fine naturopplevelser tok jeg meg et godt hotelldøgn på Røros. En fin oppladning til kanotur i Sverige. Turen gikk til Rogen naturreservat der Käringsjön ble utgangspunktet for en ukes tur. Andre gang jeg dro ut herfra. Mye vind satte endel begrensinger for meg på denne turen, men likevel kom jeg i havn med fine naturopplevelser. Fin fisk fikk jeg også.

Kilosørret nr. 2 i Rogen naturreservat

Etter 9 teltdøgn på kanotur settes kursen tilbake til Røros. To døgn i hotellseng unner jeg meg før jeg ruller videre i bilen mot Trøndelag. Jeg sjanser på bart føre i Børgefjell, men velger en inngang fra Namsvatnet i stedet for den vestlige inngangen jeg hadde tenkt meg da jeg planla i vinter. Tror det var et lurt valg.

Jeg møter mye snø inne i Børgefjell. En fantastisk fin tur, men fisket er ikke det beste der jeg legger ruta. De gode fiskevannene er kalde og de høyest opp også islagte. Likevel sitter jeg igjen med fine opplevelser fra rundturen.

Tilbakeblikk mot Oddvatnet

Etter 8 dager i Børgefjell setter jeg kursen sørover, gjennom Sverige denne gang. Tanken er nå å stoppe for en god rundtur på Hardangervidda, men jeg tar ikke sjansen og kjører helt hjem til Haugesund.

Etter noen dager hjemme så bærer det til fjells igjen. Snøen og isen bør være gått nå i Etnefjellene er jeg sikker på. Det er den ikke overalt, men det blir likevel en fin rundtur der jeg får selskap av Frank også. Ikke mye fiskefangst, men spennende å ha gjort seg kjent i litt nye områder også på den turen.

På vei inn i for meg nye områder i Etnefjellene

August:
Kort tid etter Etnefjellsturen med Frank la jeg kursen mot Sørlandet og sommerhytta der. En makrellmiddag eller to var målet. Hadde drømt om dette langt inne i villmarka i sommer og nå var muligheten der. En liten uke ble det. Turen gjorde godt og makrellmiddag fikk jeg. Jeg fikk også hvilt den litt vonde hælen jeg har slitt med siden i sommer. Det var i grunnen fint med en uke uten tung bør på ryggen.

Fine augustdager på Sørlandet


Helga etter jeg var begynt på jobb i august så jeg for meg en helgetur opp i de ytre delene av Etnefjellene igjen. Det ble kun et døgn. Det var ikke så trivelig i den vinden som blåste.

På vei oppover i vinden


August ebbet ut uten flere turer å snakke om i denne oppsummeringen. De siste lørdagene ble bl.a. brukt til nevnte valgkamp. Denne strakk seg også ut i september.

September:
Første overnattingsturen i september ble gjennomført i sammenheng med arrangementet #nattinaturen som ble arrangert over hele landet. Her fikk jeg slått sammen både interessen for friluftsliv og min politiske overbevisning. To fluer i en smekk. Kanskje tre, da friluftslivets dag ble arrangert dagen etter.


Helga etter var det til fjells igjen endelig, nå med valgfag friluftsliv, en ny gjeng å bli kjent med på tur. Det ble en finfin tur til Ongelsvatnet ved Olalia i Ytre Etnefjell. Litt vindfullt, men kjekk tur likevel med kjekk ungdom.

Per Andreas og Cali inspiserer leiren ved Ongelsvatnet


Det ble ikke tur igjen før søndag 20. september. Da var jeg ute etter ørret, men kom hjem med makrell i stedet. Helt greit det.


Med en uke ekstra høstferie denne høsten hadde jeg sist vinter planlagt langtur med ryggsekk og telt. Det falt i fisk pga. den vonde venstrehælen min og alternativet ble tur til Sørlandet. Det hadde nok uansett blitt en sørlandstur denne høsten, men nå ble den mye lenger. Det ble utrolig fine dager med sommerlige temperaturer, men ikke mye fiskefangst. Det var en nedtur.


Oktober:
Neste tur å nevne var en fin tur i Tysvær med Frank og familie. Her ble det forsøkt både etter brunørreten og etter sjøørreten. Ikke de største å få, men likevel fin fisk til slutt på Oliver.


Dagen etter var jeg på tur i Sveio i kjente vann. Her ble det også fisk i håven, men den fikk svømme ut igjen.


Jeg har forsøkt å spare den vonde venstrehælen min i hele høst fra de tyngste påkjenningene, likevel har jeg fått vært litt ut på tur. 17. oktober hadde jeg meg en fin tur til Vigdarvatnet og fisket litt fra Lindøy.


Dagen etter dro jeg også over kommunegrensa i nord, men denne gang etter høstrøya. Det ble en finfin fisketur med røyefangst. Det er moro!

Fine farger i Sveio

Høstlig


Siste turen denne sesongen med valgfag friluftslivklassen jeg underviser tok vi en regnfull onsdag i siste halvdel av oktober. Turen gikk fra skolen og rundt Tjelltjørn og tilbake igjen. Alle ble mer eller mindre våte. Etter den turen avspaserer vi til påske.


Oktober glimtet også til med litt fine høstfarger i tillegg til nevnte røye. Selvom turen med nevnte farger ikke gav noen større fiskefangst var den likevel severdig synes jeg.


Siste dag i oktober ble det middagsfisk med hjem endelig. En fin tur og fine høstfarger på denne turen også.


November:
Høstfargene holdt seg litt også i november på den første turen. En fin tur ut på Grindeneset gav ørretfangst den første dagen i måneden.


Det ble ikke mange turer i november skal sies, men hektisk likevel med bl.a. tre foredrag, to om Femundsmarkaturen sist sommer og ett om selve bloggen. I tillegg har noe tid også gått til politikk og dyrevernaktiviteter i denne måneden.

Turene som er loggført på bloggen denne måneden etter den første var en ny tur etter røya uten resultat, en tur etter sjøørreten med resultat, og til slutt, en runde i byheiene i Haugesund.

Fint ved Skjoldafjorden i november


Desember:
Denne siste måneden har jeg loggført fire turer på bloggen med egne innlegg. Det har heldigvis riktignok vært noen flere (også i dag når dette skrives), men da ikke så mye å nevne fra disse. De som er nevnt er følgende:

Oppsummert her har det jo egentlig vært fine turer i år også tross både det ene og andre som har skapt noen begrensinger. 42 teltdøgn kan jeg telle opp. Det er greit. I tillegg fine turer under tak på hytta. En i bobil.

Jeg har også i år truffet hyggelige folk på tur og hatt hyggelig selskap på tur. Takk for praten og takk for turen til dere. Kanskje ses vi også neste år.

Bloggmessig har det vært en liten nedgang i innlegg sammenlignet med fjoråret, uten at noen har tatt skade av det tror jeg. Jeg håper og tror at innleggene på bloggen er både severdige og lesverdige fremdeles. Nå finnes det godt over 800 innlegg på bloggen, og mange flere blir det nok. I år passerte bloggen en halv million sidevisninger. Det er ikke så verst for å være ærlig. Mulig har litt medieomtale om bloggen og undertegnede i år bidratt til dette.

Hva neste år bringer blir spennende. Turplaner og annet får du vite litt om her på bloggen i morgen. Da ser jeg framover på turåret 2016.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.