søndag 29. mai 2016

Tilbake i Etnefjellene


Ny tur opp i de ytre delene av Etnefjellene ble det denne helga. Målet var fjellørret i steikepanna.

Jeg hadde ingen større ambisjoner for denne turen enn nettopp en fjellørret eller to. Sekken var pakket med mye godis, både flytende og tørt. God bok var med i sekken. Ville bli fin å ha skulle fisken nekte å bite og når regnværet som var meldt på lørdag satte inn. Det er fint å ligge i teltet og høre på regnværet med en god bok. Det er erfart.

Solo er energidrikk #1

Ikke et menneske å se da jeg startet fra parkeringsplassen. Bilen min var eneste der da jeg la i vei i firetiden.

Oppover mot første kneika

Flott turvær, med 18 grader da jeg legger i vei over myrene og snart oppover første kneika. En mild og fin bris sørger for akkurat passe kjøling.


Jeg er i samme område som jeg og Frank tok turen til for to uker siden. Vi fikk de første fjellørretene i åpen råk da i et vann lenger inne i området. Tynne ørreter som ble satt ut igjen.


Nå, denne helga ville jeg litt høyere opp, til et annet vann hvor jeg har vært flere ganger før. Kanskje er ørreten der i litt bedre hold og klar for panna. Vannet jeg har kursen mot ligger litt høyere opp i fjellet. Litt mer stigning enn forrige tur her inne.

Jeg merker at formen er stigende. En tur på sjukehuset sist tirsdag bekreftet min mistanke om en langvarig lungebetennelse som jeg har slitt med siden påske. Jeg har nemlig ikke vært 100% i form gjennom hele våren. Penicillinkuren jeg tok i vår virket ikke og viral lungebetennelse ble da mistanken min. Legene på sjukehuset kunne også etter mange timers undersøkelse til slutt bekrefte at det nok dreide seg om nettopp hva jeg selv hadde diagnostisert. Nå rir jeg av slutten kjennes det ut som.


Etter kneikene midtveis flater det ut mot vannet jeg vil tilbringe helga ved. Jeg har en fin teltplass på et langt nes sør i vannet. Ikke et menneske har jeg sett på turen opp og ikke en sjel er å se ved vannet. Teltplassen min er ledig. Herlig!


Teltet er snart oppe ytterst på neset her. Sist jeg var her var i august da jeg også ville ha meg en fiskehelg her oppe. Det ble med ett døgn på den turen. Den kraftige vinden jeg opplevde da tvang meg mer eller mindre ned igjen. Lite trivelig å fiske i slik vind. Nå var det revansje her. Det så lovende ut.

Teltet er snart oppe og fiskestanga montert

Drivstoffet er lagt til kjøling

Fiskestanga monteres raskt opp og første kastet legges i vika på vestsiden av neset. Dette neset utgjør en bra fiskeplass. Jeg har nesten alltid fått fisk herfra. På andre kastet er det fisk på. Den sitter godt og kjemper bra før jeg får landdradd den på svaberget her. En litt tynn, rundt 4 hektos ørret er berget. Den tas på land.


Etter et par kjenninger og napp er det snart fisk på igjen. De kjemper febrilsk, men blir snart landdradd. Størrelsen er omtrent som den første, mellom 3 og 4 hekto store. Litt tynne, som ventet akkurat nå.

Den kjemper godt ørreten i dette vannet

Litt vinterslank

Ny ørret er på

Denne kvelden blir det til sammen 5 ørreter av omtrent samme størrelse. Mellom 3 og 4 hekto alle sammen. Med en god sommer så ville nok disse ha vært en hekto større kanskje. All fisk jeg tar denne kvelden tas på land i kultiverings øyemed.

Samlebilde av tre på rappen. Alle tok Lillauren i 7g

Jeg prøver også fluestanga litt utpå kvelden da det stilner. Flere fisk viser seg i overflaten, men jeg klarer ikke å lure noen på flue.

 Flueboksen tas fram, men fisken vil ikke ha


Fin kveld og fin temperatur. 15 grader i det sola treffer horisonten er ikke galt i nærmere 700 meters høyde i mai.


Jeg blir sittende lenge i teltdøra. Det er en perfekt teltplass dette på mykt underlag, godt pluggfeste og jeg kan sitte i teltdøra og fiske hvis jeg vil. To og en halv meter er teltdøra fra vannkanten, vanskelig å komme nærmere.


Fine svaberg på tuppen av neset her gjør plassen ideell for slippers. Akkurat slik jeg liker en leirplass, tusle rundt nær camp og fiske i slippersene. Fjellstøvlene kan hvile.


Fredagskvelden blir aldeles nydelig her ved fjellvannet. Det stilner helt av etter solnedgang. Den herlige, kjølige vårlufta får termometeret til å krype godt under ti grader. Jeg kryper innendørs.

 Etter solnedgang

God natt

Før frokost er det ny ørret på fra neset. Denne kjemper også godt og viser seg å være ok i formen. Ikke så tynn som de andre. Dette blir lunsjørreten.

 Akkurat 400g. Litt finere i formen denne

Fin kvalitet

Jeg tar meg en tur rundt nesten halve vannet på formiddagen. Hadde også tenkt å dra opp til noen tjønner høyere oppe, men de mørke skyene over fjellet i sørøst varsler regnvær. Det er også meldt utpå dagen, så jeg tar ikke sjansen på å bli søkke våt der oppe i fjellet.


Ingen fisk med tilbake i leiren, helt dødt de to timene jeg har fisket meg langs bredden nordover i vannet. I leiren fileterer jeg ørreten jeg fikk i morges. Delikat rød i kjøttet er den og snart freser den i panna i teltåpningen. De første dråpene har nemlig meldt sin ankomst ovenfra.


I tolvtida så starter regnværet å bøtte ned. Det hamrer løs på teltduken, men jeg blir liggende å se ut på været. Fascinerende!Det blir god bok og god drikke i teltet mens regnværet herjer. Jeg får meg også en laaaang middagshvil. Det er søvndyssende slikt regnvær.

God bok i teltet


I sekstiden på lørdagskvelden gir regnet seg sakte men sikkert. Det stilner nesten helt av og tåka truer med å komme sigende, men bryter etterhvert opp.

Fisken vil ikke ha noe lørdagskveld

Fisken ser ikke ut til å ha blitt særlig mer bitevillig etter regnværet. Jeg fisker flere ganger i løpet av kvelden og prøver flere slukvarianter og sluker, men ikke et napp en gang å kjenne. Det blir derfor mer og mer fristende å ligge i teltet å lese boka, "Berlins siste soldat", av Helmut Altner. Anbefales gjerne.

En fin søndags morgen

Jeg våkner opp søndag morgen til finvær. Først litt overskyet, men etterhvert utover formiddagen så bryter sola mer og mer gjennom. Det tegner til en flott dag.


Jeg pakker ned teltet i tolvtiden. Ørreten har ikke vært bitevillig på morgenen, kun noen napp er alt. Det gjør ikke så mye. Jeg har fått første fjellørret i panna på denne turen. Formen er stigende og kroppen fungerer.


 Det blir en finfin tur nedover igjen mot bilen. Jeg stresser ikke og det blir mange fotostopp nedover. Flott vær og nesten helt vindstille. Nesten for varmt for meg. Den gjør godt soloen som venter i bilen.


Ny tur til helga. Da med 30 tenåringer. Det blir kjekt. Kanotur, fiske og overnatting ved Vigdarvatnet i Sveio. Gleder meg!

5 kommentarer:

Harald sa...

Inspirerende!

Fjällripan sa...

Fantastiskt fina bilder från turen! Å fisken såg verkligen god ut! :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige kommenterar til innlegget! :)

Frode sa...

for en flott blogg :) lite som kan måle seg med etnefjellå :) har du noen navn på vann og løypene du gikk i?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det! I innlegget her har jeg teltet ved Høylandsvatnet. Jeg parkerte bilen øverst på Rusvegen i Etne. Da er det et par km å gå inn og opp til vannet. Et fint utgangspunkt for de vestre delene av Etnefjellene. :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.