fredag 26. august 2016

Friluftsliv i skolen


På skolen jeg jobber så har jeg og kollega Per Andreas undervist i valgfaget "natur, miljø og friluftsliv" siden høsten 2013. Det er blitt et populært valgfag på skolen vår.


Jeg har fått flere henvendelser de siste årene fra lærere og andre som har vært interessert i hvordan vi har fått til og gjennomført dette valgfaget på vår skole. Her skal jeg si litt om nettopp det:


Skolen der jeg jobber har friluftsliv kun som valgfag på 9. trinn med én klasse, dvs. to grupper av 15-18 elever i hver gruppe (vi operere som én klasse sammen). Vi fant tidlig ut at skulle vi med kun to undervisningstimer i uka få til noe spennende og givende friluftslivmessig så måtte vi få til en overnattingstur eller to i løpet av skoleåret. Med skolens administrasjons samtykke så fikk vi lov å gjennomføre en slik tur på høsten og en på våren, da i helg, altså utenom ordinær skoletid(!). Dette igjen ville jo medføre en overtid både for lærere og elever.


Avtalen som da ble gjort var at elevene avspaserer 5 dobbelttimer (5 uker) for hver overnatting de er på. Vi lærere fikk også dette + en dags avspasering pr overnatting. En ok avtale både for meg og Per Andreas og populært også for elevene, da kunne de nemlig gå tidligere hjem fra skolen de onsdagene de avspaserte.


Overnattingsturen på høsten har vi lagt til september måned og har variert litt mellom kanotur i Sveio og fjelltur i Etnefjellene, tidspunktet for denne turen har også variert fra år til år. I år blir det hyttetur i Etnefjellene med én overnatting på Løkjelsvatnhytta til Haugesund Turistforening fra fredag 30. september. Buss inn fredagen og buss hjem lørdag.


Vårturen med overnatting dette skoleåret gjennomføres i juni neste år, fra en fredag til en lørdag da også. Da blir det kanotur på Vigdarvatnet som vi har god erfaring med til nå.


Utenom disse overnattingsturene så har vi i årsplanen også korte turer og aktiviteter på onsdager i skoleuka de to timene vi har til rådighet da. Noen onsdager har vi utvidet med én time. Da rekker vi å bl.a. komme oss opp i Djupadalen (et av Haugesunds nære turområder) og kanskje rundt Eivindsvatnet en tur (Lionsløypa), eller ta Kyststien til Kvalsvik og tilbake. Ellers kan vi klare oss med de to undervisningstimene hvis vi bare skal bortom nærvannet vårt, Skeisvatnet for en fisketur eller litt kanotrening. Vi har også fått en kontakt med Haugesund Turistforening og jobber med andre tilsvarende med tanke på informasjon fra disse til ungdommen og et uformelt samarbeid med litt aktiviteter.


All overtid avspaserer vi i den kaldeste og mørkeste årstiden. Dvs. at vi har utelukket vinterfriluftsliv. Dermed er valgfaget et rimelig lavterskeltilbud som krever minimalt med utstyr og investeringer for den enkelte elev.


Vi har ingen former for teoriundervisning og satser heller på det å være ute og i aktivitet med noe som alle kan mestre og klare. På overnattingsturene har vi heller ikke lagt opp til noen organiserte aktiviteter, men heller tatt ting litt på sparket som fisking og en tur i området. Vi ser at ungdommen fint også klarer å aktivisere seg selv skulle det bli litt dødtid i leiren.


Vi er utrolig fornøyd med at skolen vår har satset litt på dette valgfaget og gitt oss midler til både busstransport og hytteovernattinger. I tillegg også litt til utstyr. Vi har også blitt sponset med litt utstyr fra et par ulike produsenter og leverandører av turutstyr og en sportsfiskeforretning lokalt. I tillegg har vi fått donert litt brukt fiskeutstyr fra en lokal sportsfisker(!).


På hyttetur har vi organisert felles middag, mens dette gjøres gruppevis når vi overnatter i telt eller lavvo. Vi har to store 12-manns lavvoer til rådighet for valgfaget. Elevene kan også få ta med egne telt på overnattingsturene hvis de vil det. Kanoene vi har brukt er lånt fra Friluftsrådet Vest. De har et utlånsdepot på vår skole med 8 kanoer på tilhenger.


Dette skoleåret så er det 34 elever(!) som har fått plass på valgfag friluftsliv. Litt flere gutter enn jenter i år, enn i fjor. Ett år var det faktisk et stort flertall jenter. Da var både jeg og Per Andreas litt skeptiske, men det gikk jo over all forventning det også. Vi har vært svært fornøyde med elevene vi har hatt med oss på tur disse årene.


Elevene vurderes med karakter (dessverre) i valgfaget. Vi bruker noen av kompetansemålene gitt av udir, men vurderingskriteriene har vi utarbeidet selv og her vektlegger vi bla. god oppførsel, hjelpsomhet, ryddighet, gjøre som man får beskjed om, deltakelse, vise initiativ, møte i egnede klær til tur m.m. Dette har fungert svært bra til nå.


Til uka starter vi opp igjen skikkelig etter en liten introduksjon sist uke på klasserommet. Vi gleder oss. Da blir det fiskekonkurranse ved Skeisvatnet.

Skulle det være noen som lurer på noe mer så ta gjerne kontakt via mail (se profil).

PS. Bildene i innlegget er fra forskjellige turer, ulike år med valgfag friluftsliv. Lenker til blogginnlegget om turen bildet er fra finnes under hvert bilde. Klikk der for å se og lese.

EDIT: Skolen jeg jobber på har kun kort avstand til fiskevann og turområder i Haugesund kommune. Vi har også lett tilgang til kanoer via Friluftsrådet Vest. Det er nok ikke alle skoler som har det slik.

4 kommentarer:

Jan Erik sa...

Interessant lesning Bjarne!
Bra initiativ å få elevene med på tur, og kjenner igjen problematikken med timer, overtid og avspasering fra da jeg jobbet på ordinær skole. Virker som en grei løsning dere har fått til.
Ellers er det samme erfaringene som dere fra leirskole (selv om elevene er et par år yngre). Når en er på tur tar det ikke mange minuttene før elevene aktiviserer seg selv.
Tror det viktigste egentlig for å få til noe slikt på en skole er engasjerte lærere, som tør å ha ansvar for elevene ute i naturen.

Hel-G sa...

Husker godt fra min ungdomskole tid da jeg hadde dette som valgfag. Aldri angret på det. Så takk til Hallgeir som hadde oss i det faget og tok oss med på turer i Stord fjella.

Padlemia sa...

Knallbra!

Aud sa...

Så bra at dere har en ledelse ved skolen som er fleksibel, og ser at dette er av stor verdi. Høres også ut som om dere har funnet en god løsning på dette med karaktersetting :-)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.