lørdag 29. oktober 2016

Friluftsliv i Finnmark


Denne uka dukket endelig boka opp i postkassen min. Den var ventet fra Cappelen Damm, et anmeldereksemplar av Randulf Valles siste bok, «Friluftsliv i Finnmark».

Det kunne jo ikke passet bedre med akkurat denne boka nå. Nylig er nemlig noen ekstra permisjonsdager sikret slik at turen som planlegges til Nordkalotten neste sommer kan strekkes enda litt lenger hvis behov. Nå kan det bli bortimot 8 uker på tur nordpå.

Tilbake til boka og Randulf Valle, så ba jeg pent værgudene om rufsete innevær resten av uka og er blitt ganske bra bønnhørt. Boka er lest fra perm til perm.

Jeg har lest en del av Randulf Valle de siste årene og har hatt glede av artiklene hans i magasinet Friluftsliv som jeg har abonnert på en rekke år nå, artikler av høy kvalitet både hva tekst og innhold angår og ikke å forglemme den høye bildekvaliteten som har illustrert artiklene hans. Magasinet Friluftsliv er dessverre ikke det samme i dag som da Randulf Valle svingte penn og kamera der. I stedet har magasinet Villmarksliv fått høyere kvalitet, der vi nå kan lese Valles artikler. Foruten dette vet jeg at han leverer stoff og bilder også til andre publikasjoner.

Annet sted på bloggen så finnes min omtale av fotoboka han skrev sammen med en annen dyktig skribent og fotograf for noen år siden. Randulf Valle har også flere bøker på samvittigheten og har også levert stoff til Monsens bokserie «Turer med trøkk».

Randulf Valle er kanskje en av de aller fremste turfotografene jeg vet om. Bildene hans fra turene går langt utenpå hva andre kjente villmarkinger vi kjenner kan levere. Naturbildene hans er også av virkelig høy kvalitet.


I boka Friluftsliv i Finnmark presenterer Randulf de fineste turene han har hatt de siste åtte årene. Med utgangspunkt i Hammerfest har han fartet rundt til mange kriker og kroker i fylket og han har i boka delt opp fylket i elleve områder, fra øyene på kysten, de store halvøyene, til finskegrensa og helt øst mot Russland. Også området mot Troms er beskrevet. Finnmarksvidda er selvfølgelig også med.

De elleve hovedkapitlene i boka inneholder beskrivelser fra flotte turer både vinterstid og på barmark som han har hatt sammen med familie, kamerater eller alene. Her er det høy villmarksstemning gjennom hele boka og i turbeskrivelsene ser også Valle tilbake i historien om plasser han besøker og kommer forbi. Finnmark har en dramatisk historie langt tilbake i tid, men også en krigshistorie som har preget fylket. Alt dette serverer forfatteren svært fint i tekstene fra turene der han vandrer enten på ski, til fots, er i båt eller padler allykano gjennom den fantastiske Finnmarksnaturen.


Det oser natur- og turstemning i tekst og bilder gjennom hele boka, og det er mange bilder. Alle av høy kvalitet. Her er Randulf Valle virkelig dyktig! Det dukker også opp noen fototips her og der. Bak i hvert kapittel gir Valle fin og matnyttig informasjon om området han har beskrevet, bl.a. om fiskemulighetene, overnattingssteder, gode startsteder for turene, padling i området, jaktmuligheter og områder for fugletitting. Også nettressurser som finnes om området er med her. Et oversiktskart finnes også bak i hvert hovedkapittel.


Jeg gjorde et forsøk på å telle antall bilder i boka som er på 300 sider, men stoppet da jeg hadde talt 113 på de 100 første. Det sier litt om hva som venter leseren her. For en sportsfisker og turentusiast som undertegnede er alle stemningsbildene fra fisketurene inspirerende i seg selv og mye fin fisk er å se på mange bilder. Fiskefeberen er alltid stigende da.


Friluftsliv i Finnmark er virkelig en praktbok i sitt slag og garantert en som havner under mange juletrær i år. Skulle jeg kunne sette fingeren på noe så måtte det være formatet som jeg ikke helt ble fortrolig med. Når det er sagt så vil den nok skille seg ut både i bokhandelen og på stuebordet, da den har en utforming som omtrent liggende A4-format. Den vekker jo absolutt oppsikt på bordet da og det er kanskje hensikten også? Litt "Coffee table book"?

Planlegger du tur til vårt nordligste fylke eller er generelt glad i friluftsliv og trenger litterært påfyll om nettopp det så er dette boka du skaffer deg i år. Mer turstemning fra Finnmark mellom to permer er det vanskelig å få til. Der har Randulf Valle lykkes virkelig bra med denne boka!

At undertegnede hadde noen år i Finnmark på 1990-tallet og har besøkt noen av områdene som er beskrevet, gjør at lengselen mot nord nå begynner å bli uholdbar. Denne boka er medskyldig. Til sommeren drar jeg nordover igjen.

Boka er utgitt på Cappelen Damm.

God bok!

2 kommentarer:

Aud sa...

Takk for tipset :-)

Ståle sa...

Fikk denne i gave av kjæresten min, boken er nesten som oppslagsverk å regne for Finnmark. Blir garantert å ta utgangspunkt i boken på flere turer i årene fremover ��

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.