lørdag 22. oktober 2016

Sesongens siste date med Ally?


Stille vær var meldt denne helga og da var det om og gjøre å få utnyttet den maksimalt. Først et døgn på Vigdarvatnet.

Halv ett fredag ettermiddag er jeg på vannet fra Lindøy. Ally glir sakte utover langs land forbi bøketrærne som står i gyldne brunkulører. Været tegner bra og som meldt på Yr, men noen vindpust fra sørøst virker etterhvert mer enn meldt. Håper sola tar mer tak etterhvert tenker jeg der jeg siger forbi Vigdarheim.


Jeg hadde egentlig tenkt å "låne vekk" Vigdarvatnet til andre villmarkinger denne helga, men de meldte avbud og da tok jeg heller "kaka" sjøl. Jeg fikk nemlig en melding denne uka om at to villmarkinger ville ta turen over fjellet og padle på mine "jaktmarker" denne helga, da finværet var meldt her og ikke lenger øst. De ba om tips til padlevann.

Vigdarvatnet er i så måte et fantastisk fint vann å padle, men nå er sesongen virkelig på hell. Hadde det ikke vært meldt rimelig stille og fint vær denne helga så ville det ikke blitt en siste date med Ally nå, kanskje.


Jeg tar kursen mot Dyngjevågen med en sluk ute bak kanoen. Jeg har ikke den helt store troen på fiskefangster på denne turen, men to stenger er likevel med. Den ene er rigget og stangtuppen vibrerer lett som indikerer at sluken svømmer fint der bak.

Det blåser friskere enn hva jeg egentlig liker da jeg kommer ut på det åpne strekket. Her får vinden godt tak. Kanskje er den opp i 6-7 m/s? Ingen fare, men jeg er lite glad i vind når jeg er ute i Ally og har hatt mine opplevelser med mye vind på kanotur.

Jeg tar en runde ytterst i Dyngjevågen før jeg setter kursen mot Skorpeneset. Der har jeg en flott leirplass. Bare den er ledig?


Det er den og jeg får snart i land alt pikkpakk. Hele to sekker med ved har jeg med på denne overnattingsturen. Med tidlig mørke kvelder på denne årstiden bør to sekker holde brukbart.

Det blåser ganske så friskt ytterst på Skorpeneset da jeg reiser leir. Kaver litt med teltet i vinden, men det går fint. Det er heldigvis litt le bak furuene her ytterst på neset. Når teltet er oppe så går jeg i gang med bålgrua.


Med samekniven får jeg lett lirket opp torvringen fra sist jeg var her, for rundt to måneder siden. Det var nemlig ingen tegn til bålplass her før jeg fjernet torva som dekket sist bålplass. Steinene fra sist legger jeg rundt.


Etter at bålgrua er gjort klar med et bunnlag av noen fuktige vedrester og kvist fra tidligere så tar jeg en tur bort til en furubusk der jeg ser noe rødt som henger fast. Det viser seg at det er rester etter en gassballong som har havnet her. Selvfølgelig. Ett eller annet sted vil jo disse havne når de slippes. Denne går på bålet i kveld.


Som så mange andre turer jeg er på så har jeg også denne gang med lesestoff. I høstferien gikk jeg igang med Jon Michelets romanserie med krigsseilertema. Fantastisk spennende og givende lesestoff. Lærerikt ikke minst. Det er mye fakta og krigshistorie å finne selvom historien om "Skogsmatrosen" er fiction. Jeg hadde igjen rundt 200 sider av nr 3 etter høstferien. Det passer fint for et døgn på tur.

Bra lesestoff!


Inni mellom litt lesing i campingstolen så blir det et par kast med fiskestanga fra neset. Ingen stor tro, men utpå kveldingen så er det både kjenning og fisk i håven. To havner på land. Ingen store som sist her, men oppunder 2 hekto er de begge. Jeg tar de opp i kultiveringsøyemed. Det er mye fisk i Vigdarvatnet.


Jeg har nok kjøttmat med så fiskemat trenger jeg i grunnen ikke på denne turen. Pølser og lompe er tenkt til middag seinere i kveld etter at bålet er fyrt opp.


I det sola går ned i vest fyrer jeg bålet. Det var på tide med litt bålvarme. Det har vært ganske så hustrig siden jeg gikk i land på neset i ettermiddag. Dunjakka var fort på under anorakken. Den er virkelig god den jakka! Heldigvis så stilner vinden fra sørøst på ettermiddagen og i det sola bikket horisonten i vest så var det blikkstille på vannet.


Jeg tar noen pauser fra lesingen ved bålet og fisker litt, men mer fangst blir det ikke enn de to tidligere på ettermiddagen.

Stille ved Vigdarvatnet

 Solnedgang


Det er god bjørkeved jeg fant på Shell i Haugesund og den gir velsignet varme utover kvelden. Jeg har også med saga i kanoen på denne turen. Det er litt tørrved og nedfalls å finne her ute på Skorpeneset, men ikke nok til en hel kvelds bålfyring. Derfor har jeg alltid med en vedsekk og to på disse turene hit.


Det er først i timen før solnedgang at skydekket trekker unna og det blir blå himmel. Jeg hadde håpet på mer sol denne fredag ettermiddagen. Det kunne gitt litt mer varme. Nå blir det i allefall stjerneklart over Vigdarvatnet.


Jeg kryper i teltet i nitiden allerede. Det er svarte natta ute, men med hodelykta tent så får jeg lest et kapittel og to i boka til Michelet før jeg lukker øya.


I løpet av natta våkner jeg et par ganger av at noe romsterer i en pose ved bålgrua. Jeg finner snart ut at det er lyder fra lompeposen som jeg hører. Et par lomper igjen i den har nok fristet en mus eller noe. Hver gang jeg drar ned glideløsen i teltdøra og lyser ut med lykta så blir det knyst stille. Ikke tegn til liv. Tre ganger gjennom natta gjentar dette seg.

Rundt 08 er jeg ute av teltet. Det har vært noe i lompeposen ser jeg. En av de gjenværende lompene er dratt ut og er halvspist. Kan se ut som det er mus som har vært på ferde.

Bålet er fyrt opp lørdag morgen i leiren


Jeg får fyr på bålet og hørt litt nyheter på radio. Skuffet er jeg også på morgenen av at det er skyet til igjen i løpet av natta. Her blir det ingen fin soloppgang over vannet. Fordelen med skydekket er at det ikke har vært frost i natt. Temperaturen har holdt seg godt over null hele natta.


Jeg leser ut de siste kapitlene av boka på morgenen. Stille og fint. Blikk stille på vannet. Ostesmørbrød på bålet til frokost. Fin frokost det.


Værmeldingen har meldt opp i frisk bris i dag i Hordaland. I det jeg legger fra land litt over 12 lørdag, så er det likevel blikk stille på vannet. Fantastisk!


Jeg har snart ute en sluk bak kanoen og legger kursen rett sørover. Vil ta en sving rund "Japan" før jeg runder rundt Lindøy mot bilen.


Skydekket brekker mer og mer opp jo lenger sør jeg kommer, men det blir ikke helt klart. Litt småkjølig i kanoen og jeg beholder anorakken på. Jeg har faktisk opplevd å padle i t-skjorta på Vigdarvatnet i oktober tidligere, men i dag er det i kjøligste laget. Hadde bare sola skint fra skyfri himmel hadde det nok gått an.


Jeg ser et og annet vak på den stille vannflaten under overfarten mot Lindøy, men sluken min bak kanoen er urørt. Jeg sneller opp da jeg når fram til "Japan".


I sundet mellom "Japan" og Lindøy siger jeg sakte gjennom. Det er noen steiner her og der som er lett å gå på når det er så lite vann i Vigdarvatnet som det er nå.

.
Det går helt fint og snart runder jeg rundt mot snuplassen ved Lindøy og padler sakte langs land retning bilen.


I det jeg setter kursen hjemover i bilen, med Ally på taket, kan jeg bokføre teltovernatting nr. 40. Det er jeg fornøyd med og var også et lite mål denne sesongen, å bikke 40 netter i telt. Om det blir flere i år er nok rimelig usikkert. Det er skikkelig høst nå og lange kvelder og netter. For meg frister ikke teltlivet veldig da.

Trolig var dette også siste tur med Ally denne sesongen, men blir det stille vær en helg til nå før vi bikker november så kan det godt bli en aller siste tur. I november blir hun pakket ned er planen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.