lørdag 19. mai 2012

Optimist

Oppover og oppover


Med brukbar værmelding, første døgnet i allefall, klarte jeg ikke å holde meg. Jeg måtte ha første fjelltur denne helga. Kom meg avsted utpå ettermiddagen fra by'n. I tretida var jeg i vei fra parkeringsplassen på ca. 500 meters høyde. Første snøfonna møtte meg i nordhellingene ikke langt fra parkeringsplassen. Isfrie vann og snøfritt i sørhellingene rundt 500 moh i allefall. Fra 600 moh ble det mer snø der stien gikk. Dette lovet ikke godt.

Etter drøye 4 kilometer, siste kilometeren over snøfonner, dukket vannet opp. Islagt over det hele. Med et par små unntak. Tydelig råtten is med et par åpne råker ikke langt fra land et par steder. Her var jeg et par dager for tidlig ute.

Mør i beina etter baksingen i snøfonnene oppover, fant jeg til slutt en brukbar teltplass. Ingen suveren, men brukbar. Det nye teltet som jeg fikk fra Helsport i fjor skulle i allefall innkjøres med en natt. Bare for ikke å angre satte jeg ut et ståsnøre i en åpen råk ikke langt fra land. Agnet med meitemark fra XXL. Man kan aldri vite. Det skal finnes ok fisk i vannet sier ryktene. Uansett var jeg ikke særlig optimistisk med tanke på fangst.

Real turmat ble middagen utpå kvelden. Rundt ti gikk sola ned i horisonten i nordvest. Fine farger. Gradestokken krøyp ned mot null i løpet av natta. Like over midnatt ble jeg vekket av lyden av en rypestegg. Litt villmarkssus over det. Den var jammen ikke langt unna. Hundre meter kanskje. Like etter hører jeg svak, gjentakende kakling like ved teltet. Kun noen meter unna. Samtidig hører jeg rypesteggens karakteristiske spilllyder høyere oppe i lia. Det er ikke han som er like ved. Ei rypehøne spankulerer tydeligvis utenfor teltet mitt. Dette er sjelden kost. Så nærme har jeg aldri vært høne på tur.

Grått på morgenen. Like greit å dra nedover igjen. Ståsnøret har ikke hatt besøk i løpet av natta. Om noen dager er nok isen gått her. Fin tur opp hit uansett. Nå er jeg kjent. Regndråpene som var meldt møter meg på parkeringsplassen. Neste helg blir det ny fjelltur! Da uten is, forhåpentligvis.


Siste kilometeren på snøføre

Islagt vann i Etnefjellene

Real til middag

Skal ikke klage på utsikten fra teltet i allefall

5 kommentarer:

Unknown sa...

Høres ut som en opplevelsesrik og flott tur!!
Flotte bilder også!! :))
Ha ei god helg videre!!

Ronny Hauge sa...

Hei Bjarne,nok eingang fantastisk skrevet og flotte bilder :)..vil du si hvor dette er??fikk lyst på ein tur neste helg,har meldt kjempe vær i uken så da er nok det mulighet å fiske :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige kommentarer! :)

Vannet ligger på 643 moh noen kilometer øst for Olalihytta ;) Send meg rapport da, hvis du får fangst, Ronny :)

Bernt Jarle Vatland sa...

Flott turrapport! Overraskande mykje snø og is.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelig kommentar :)

Jeg regner med en tur opp igjen i samme område i pinsehelga. Med den varmen som er meldt går isen. :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.