onsdag 23. mai 2012

Sommerfeeling


Kanskje dumt å illustrere overskriften da med et bilde fra februar, en sjøørret. Vel, gjort er gjort. Sjøørreten kunne jo vært fisket i disse dager også da.

De siste dagene har virkelig gitt en forsmak på sommer. Heite sommertemperaturer, sol fra skyfri himmel og nesten vindstille har preget store deler av landet. Å være på jobb har vært en het opplevelse. Akkurat her i vest har det vært rekordtemperaturer. Selv er jeg ikke helt skapt for temperaturer over 25 i skyggen. Da lengter jeg til en avkjølende bris på fjellet.

De planlagte lengre turene nærmer seg. De har surret lenge i bakhodet nå. Om en måned er jeg på vei. Som lærer er jeg priviligert med en lengre friperiode sommerstid; så etter noen dager på Sørlandet i slutten av juni så er planen å sette kursen østover mot Femundsmarka igjen. Min andre tur dit etter en flott jomfrutur i fjor sommer som virkelig gav mersmak. En til to uker ser jeg for meg. Jeg antar Jonasvollen blir inngangsporten i år. En slags rundtur er tanken med besøk i de indre delene av nasjonalparken igjen, helt opp mot svenskegrensa.

Etter Femundsmarka er planen å kjøre nordover og ta en uke eller to i Børgefjell. Her blir det inngang fra svensk side, fra Stekenjokkveien. Børgefjell er høyfjell i forhold til Femundsmarka og mer værutsatt. Jeg vil derfor sjekke langtidsværet når jeg kommer ut fra Femundsmarka. Skulle det se grått og vått ut i Børgefjell da, så har jeg allerede nå sett meg ut et turalternativ mens jeg venter på bedre vær. En padletur noen dager på Sølensjøen kan jeg da se for meg at det kan bli. Har hørt, sett og lest mye fint om denne innsjøen. Fisk til maten skal det være gode muligheter for også. Det er et poeng. Avhengig av lengden på turen i Femundsmarka så kan jeg faktisk få både i pose og sekk også. Er vær og føre med meg kan jeg få alle tre turene på rekke og rad. Jeg har lite lyst å traske i Børgefjell hvis gråvær og regn er alt jeg tilbys der. Derfor kan jeg unne meg å ligge å vente litt på været i Sølensjøen. Ingen dum tanke det tror jeg.

I starten på august, etter et par dager i heimen med reorganisering etter turene i juli, legges kursen mot Suldalsheiene. Via nordenden av Blåsjømagasinet håper jeg å komme meg innover i Dyraheio landskapsvernområde. Ørretfiske og førstegangsfiske etter kanadisk bekkerøye står på tapetet der. En ukes rundtur. Håper været viser seg fra en god side der oppe. Det er et viktig poeng i de fjelltraktene.

Jeg hadde årets første fjelltur sist helg til de ytre delen av Etnefjellene som er mine "nærfjell". Da lå det ennå is på vannene jeg ville fiske i og bra med snø over 600 meter. Med varmen som nå har virket siden da så er isen nå garantert gått på vannene i 600-800 meters høyde. Pinseturen går derfor opp i Etnefjellene igjen. Å finne skygge (drivhusfølelse i telt!) og nok solkrem med, ser per nå ut til å kunne bli viktige faktorer for at den turen skal bli vellykket. Fiskelykke betyr selvsagt også litt. Snøfonner kan bli fine kjøleelementer på den turen. Gleder meg.

Helgeturer i slutten av august og i september venter jeg med å planlegge for mye. Har noen "nye" steder jeg kunne tenke meg å besøke. De får jeg planlegge nærmere over sommeren.

5 kommentarer:

naturligvis sa...

Høres ut som en flott sommer er planlagt!
Femundsmarka gir alltid mange flott opplevelser og Sølensjøen er i min hjemkommune! En perle :)
God tur og kanskje vi "råkes"!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelig kommentar! :) Sommeren er planlagt, men heldigvis bare de store linjene. Det er fint å kunne justere underveis og samtidig ha tid til en justering. Å ta værforbehold og kunne vente på været er et privilegie synes jeg. Hele juli er satt av til Femundsmarka og Børgefjell. Sølensjøen blir en bonus i såfall. Gleder meg enormt! Ja, kanskje vi treffes. Det hadde vært artig! :)

Jens Rune Johnsen sa...

Hei.
Skal du først ta turen til Femundsmarka så bør du legge turen innom Revavassdraget. Å padle gjennom dette området er noe av det råeste jeg har sett i dette landet....Bare et tips ;) Legger du turen uten om toppsesongen har du muligheter for å være ganske alene og.
mvh
Jens r.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Jens Rune :)
Jeg var ved Revsjøen i fjor. Blir ikke opp dit å sommer. Blir litt lenger sør langs grensen, Kratlland, Grøtådalen og Røvoltjønnan i tillegg til litt rusling langs Røa er planen i sommer.

:)

Jens Rune Johnsen sa...

Oppe ved Revsjøen er det også fint, men jeg tenkte heller mer på Reva(elva). Jeg har også gåttt et stykke langs Grøtåa. Det er en veldig fin plass, men mye folk i sesongen....

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.