søndag 2. mars 2014

3 kanoperler på Haugalandet

Våren er i anmarsj, i hvert fall på kalenderen, og om ikke så mange ukene er det igjen klart for å ta fram kanoen, min kjære Ally, og ta de første padletakene for sesongen. Det ser jeg virkelig fram til.

Fra Vigdarvatnet
Jeg har de siste to årene gjort meg litt kjent med noen fine friluftsområder her på Haugalandet og vil trekke fram et par fine vann for kanopadling, eller kajakk hvis du har. Disse er lett tilgjengelige og fine for dagsturer bor du på Haugalandet. I disse områdene finnes også fine plasser for teltovernatting ønsker man det.

Storavatnet i Tysvær


Storavatnet er et av flere vann med samme navn i Tysvær, men dette er et av de største og ligger ved Sandbekken. Her i sørenden, ved det kommunale friluftsområdet, er det fint tilrettelagt for kajakk- og kanopadling ved leirskolen som ligger her. Bedre plass for å sette kano på vannet finnes ikke i distriktet tror jeg. Enklest atkomst fra Haugesund er via Aksdal. Her tas E39 sørover. Ta av til Førland og følg skiltingen til Sagbakken, følg veien videre til avkjørsel Sandbekken. Det er godt skiltet.

Ved Sandbekken leirskole


Storavatnet strekker seg fra Sandbekken og mer enn 5 kilometer nordøstover, helt opp mot Svinali i nordenden. I vannet er det ørret og røye å fiske på. Man kan være heldig å dra kilosfisk her vet jeg. Det går også laks opp elva fra Romsalandsvågen i nordøst.

Nær utoset i Storavatnet

Det er i den nordlige delen av vannet man kjenner mest på villmarksfølelsen. Her er det ikke hyttebebyggelse å se fra vannet, som lenger sør i Storavatnet. I nordenden ligger et par øyer og holmer som er fine å ta en tur i land på for en rast.Liervatnet i Sveio


Dette er det nest største vannet i Sveio og ligger mellom Førde og Ålfjorden. Fra Haugesund kjører man enklest til Førde på E39 og tar av mot Erve. Etter et par små kilometer tar man til høyre til Lier. Her kan man kjøre helt ned til vannet for enkelt å sjøsette kanoen.

Nordøst i vannet


Merk at det er et oppdrettsanlegg i vannet i nordenden. Kanoen eller kajakken må være hundre prosent tørr eller desinfisert før den brukes i vannet. Også annet utstyr må være rent. Dette for å hindre smitte til fisken i mærene. Det er laksesmolt som produseres her.

Laks på 1,1 kilo fra Liervatnet

Halvkilos ørret på sluken i Liervatnet

Det er godt fiske i vannet. Både ørret, røye og laks er mulig å ta på stang. Laksen er visstnok rømt fra oppdrettsanlegget og har fin kvalitet. Den biter lett. Fiskekort kjøpes enkelt på bensinstasjonen på Haukås. Et dagskort koster 30 kroner.

Mot øst i Liervatnet

Ved Lier nord i vannet

Det er en flott tur å padle rundt Liervatnet og det er kun ved Lier i nordenden det er bebyggelse. Ellers rundt vannet er det ganske vilt. Terrenget som omkranser vannet er vanskelig å ta seg frem i da det er svært kupert og tettvokst med kratt og skog. Det er ikke mange stier rundt vannet. Det eneste minuset synes jeg, bortsett fra smoltanlegget, er den sjenerende kraftlinjen som krysser vannet. Ellers er det virkelig fint her.

 Teltleir ved Liervatnet


I vestenden er det noen øyer og holmer som er fine å besøke. Her i dette området er det også mulig å finne leirplass for natta hvis man ønsker det. På den største holmen i Liervatnet beiter noen geiter som er hyggelige å prate med.Vigdarvatnet i Sveio


Dette er faktisk en av de største innsjøene i Hordaland og her finnes fine muligheter for padling, fisking og friluftsliv. Dette store vannet ligger sentralt i Sveio kommune og det er flere startsteder for fine turer her. Det mest åpenbare startstedet er i nordvest der fylkesveien krysser over vannet. Her er det rasteplass og tilrettelagt for utsett av båter.

Rett etter start fra Lindøy


Nesten helt sørvest i vannet er det også en fin mulighet å starte padleturen fra, nemlig ved Lindøy rett sør for Vigdarheim. Her går veien helt ned til vannet og gjør det svært enkelt å sjøsette kanoen. Det er også andre steder å starte kanoturen fra rundt vannet, men de to nevnt her er de mest tilgjengelige.

Sør på Skorpeneset


Det er rundt Apelandsneset og spesielt vest og sør på dette store neset som kanskje er de områdene som gir sterkest villmarksfølelse i Vigdarvannet. Rundt Skorpeneset her finnes fine plasser å campe. En tur helt sør i vannet, faktisk inn i Haugesund kommune, der elva fra Stakkestadvatnet kommer inn, kan gi spennende padleopplevelser. Her kan man faktisk forsøke å padle litt opp i denne elva når det er god vannføring. Her er det riktignok noen hytter, men ikke veldig folksomt.

Litt opp i Stakkestadelva


Å fiske på Vigdarvatnet kan gi fin fangst. Det er både ørret og røye i vannet. Ørreten er blitt bedre i kvalitet de siste årene etter en del oppfisking av røya som har hjulpet på. Opp fra Ålfjorden går det laks i Fjonelva og opp i Vigdarvatnet. Det er faktisk tatt laks på stang fra kano i vannet!

Fin ørret er på i Vigdarvatnet

Ingenting å si på kvaliteten på denne fisken


Fiskekort for vannet kan man kjøpe via mobiltelefon og sms. Det er oppslag om dette på startstedene som er nevnt ovenfor. Det er Vigdar Grunneigarlag som selger fiskekort for vassdraget.


PS! De fleste av mine turer på vakre Vigdarvatnet finner du her på bloggen!

Ha en fin padletur!

9 kommentarer:

cath sa...

Très joli post- Magnifiques vues saisies par la photo!
Bon dimanche à toi ! Cath.

Jan Erik sa...

Et ord: Vakkert!

Skjønner godt at du gleder deg til padlesesongen i slike områder.

Må innrømme at jeg også gleder meg til padleåren kan stikkes i vannet igjen, men blir vel ikke før rundt 1. mai her i nord. Og om alle drømmer går i oppfyllelse blir det Ally til sommeren.

Anita sa...

Berre lekkert Bjarne!!!!!!
Gleder meg til turene dine:))

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Merci, Cath, Jan Erik et Anita!

Jan Erik, Ally er ingen dum investering. Fin å ta med på langturer i baksetet på bilen ;)

Kenneth Nilsen sa...

Turlysten kommer sigende når jeg ser disse bildene :) Ser fram til nye innlegg.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hyggelig å høre, Kenneth! :)

Anonym sa...

Bildet med de tre "snodige" furuene som speiler seg i vannet var virkelig et blinkskudd!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Trond. Det klaffet godt der med blankstille og fint vær. :)

Rolf vågen sa...

Flott blogg du har og akkurat d me kano interesserte her på Haugalandet trenger. Har et tips om kanovann: Storavatnet sør for veien til Hervik, ca midt i vatnet der vatnet svinger vest / nord ligger en liten øy som folk har laget til med plass for telt. Her er en fin sandstrand mot vest. Fin ørret i vannet og.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.