lørdag 24. oktober 2015

ExOfficio - myggdödaren!


Sist vår tok Sølvkroken/Nordic Outdoor kontakt og lurte på om jeg ville prøve noen plagg fra deres ExOfficio-kolleksjon, tur- og fritidstøy som de er importører av.

Interessant tenkte jeg og takket ja til tilbudet og fikk snart tilsendt en eske med noen av plaggene fra kolleksjonen. Det mest interessante med disse plaggene er at de er behandlet med den såkalte Insect Shield-teknologien, der permitrin er det aktive virkestoffet som stikkende og bitende insekter er lite glad i, ja rent giftig er det nemlig for dem. Dette turtøyet har tidligere fått svært god omtale.


Det passet i grunnen fint å ta plaggene med på tur sist sommer da både Femundsmarka og Børgefjell stod på planen, områder hvor myggen er kjent for å kunne lage et helvete.

Plaggene jeg fikk fra Sølvkroken/Nordic Outdoor var en lett turbukse, zip-off-type (kan gjøres om til shorts), en bomullstrøye (langermet), en caps, sokker og bandana (halstørkle).

På turene mine i sommer var det turbuksa, bomullstrøya og capsen som var mest i bruk.

På Røvollfjellet i Femundsmarka 2015

Sommeren var kald i år der jeg var, og preget av en del vind. Derfor var det ikke særlig mye stikkende insekter i områdene jeg vandret eller padlet i. Heldigvis kan man jo si, men også litt synd siden jeg i år jo var kledd for nettopp et mygghelvete. Likevel opplevde jeg at plaggene hadde en effekt da vinden stilnet. Både mygg og knott dukket opp, om enn ikke i store mengder som man jo kan frykte i f.eks. Femundsmarka og Børgefjell.

Ved Blyvatnet i Børgefjell 2015

I Femundsmarka og Rogen i sommer var det rimelig kjølig og ofte vindfullt, spesielt i Rogen hadde jeg mye vind. I Børgefjell var det jo ennå vinterlige forhold, kjølig vær stort sett hele tiden. Det var vel kun nede i skogen ved Namsvatnet jeg så mygg i det hele tatt på den turen.

Turbuksa jeg har hatt med i sommer er en svært lett og romslig turbukse. Svært behagelig på og herlig å vandre i. Buksa har en veldig god passform til min kropp. Strikk i livet som holder buksa oppe, men jeg bruker belte i tillegg. Gode lommer og også lommer på låret, der den venstre har glidelås, den høyre, en litt smalere, mindre lomme, har borrelåslukking. Buksa kan enkelt gjøres om til shorts med glidelås like over knærne. Sjelden at jeg benyttet den muligheten sist sommer pga. det kalde været som stort sett var. Nederst på buksebeina er det også glidelås, samt en baklomme med glidelåslukking.

Ved Skogtjønna i Femundsmarka 2015

Buksa er i 100% nylon. Nylonstoffet er lett og tørker fort blir det fuktig eller vått. Verken knott eller mygg ble sittende mange sekundene på buksa før de fløy videre kunne jeg observere. Tydelig at de fort merket at dette var dødelig.

Jeg er blitt svært glad i denne lette turbuksa, men det som er ganske sikkert er at den nok ikke er laget for norsk tradisjonelt frilufts- og villmarksliv. Det skal ikke mye krabbing på knærne eller sløying av fisk til før det vises på buksa at man driver aktiviteter nærmere naturen enn hva de kanskje gjør i reklamen. Et mørkere stoff kunne nok være å foretrekke. Stoffet er tynt, men jeg har ennå ikke sett at det er slitt hull noen steder. På langturene i sommer var det kun de 11 døgnene i Femundsmarka den fikk bli med før den havnet i skittentøyet. Da hadde jeg skylt den en gang og to underveis også. Den har senere blitt benyttet mye på turer og er stadig i bruk. Også på to turer til Sørlandet i virkelig harde flåttområder har buksa vært benyttet. Ingen flåttbitt på disse turene. Om det skyldes buksa alene, eller at jeg har hatt flaks er vanskelig å si.

Skulle gjerne sett at buksa kunne vaskes på en høyere temperatur en oppgitte 30 grader. Det er litt snaut synes jeg.

Ved Rundtjønna i Femundsmarka 2015

Den lyseblå bomullstrøya er blitt en favoritt, det skal sies. Den er riktignok kun i 70% bomull, resten i polyester. Det er hovedsakelig i leir at trøya brukes, da jeg oftest benytter en t-skjorte i ull under vandring. Den langermede bomullstrøya fra ExOfficio er utrolig behagelig på kroppen. Jeg har på tidligere turer hatt med forsvarets feltskjorte til leirbruk, eller under fleecejakka i kaldvær, men fra og med denne sesongen blir det denne bomullstrøya som tas med. Denne er langt lettere og pakker mindre i sekken enn feltskjorta. Tørker fortere også. Nevnte fleecejakke er erstattet siste året av dunjakke som isolerer bedre. Derfor er bomullstrøya fra ExOfficio mer enn nok.

Etter endt vandring og når leiren er reist er det herlig å få på seg denne bomullstrøya. Myggen som dukket fram ved Grislehåen i Femundsmarka i sommer holdt avstand, men en som faktisk prøvde å penetrere stoffet på brystkassa endte med døden ganske snart, uten at jeg fysisk var borti myggen. Det er helt sant. Bildet lyver ikke. Tydelig en pinefull død da myggen kom i kontakt med Insect Shield-permetrinen i stoffet.

Kort etter at myggen har penetrert trøya bikker den over og dør

Bomullstrøya har vært med på alle langturene i sommer. Skulle det være noe å sette fingeren på når det gjelder denne trøya, må det være fargen på den jeg fikk tilsendt. Jeg lyste vel litt mye opp i villmarka med den lyseblå, pyjamasfargede trøya. Kanskje en mer naturgrønn ville passet meg bedre, eller en brunlig farge. Uansett blir denne trøya med på alle overnattingsturer framover.

Klar for Børgefjell

Capsen var med både i Femundsmarka og i Børgefjell i sommer. God passform og stor solbrem er solide pluss. Som brillebruker er jeg blitt litt avhengig av caps som er til god hjelp i regnvær. Denne capsen fra ExOfficio er solid laget i 100% bomull og den lange solbremmen er glimrende. Den skal tåle maskinvask, men det har ikke jeg forsøkt ennå.

Vinterlig i Børgefjell juli 2015

Sokker og bandana ble knapt brukt i sommer og jeg kan ikke uttale meg så mye om akkurat det. Sokkene ble kun brukt noen døgn i Rogen, i fjellstøvlene. Disse tas nok med på tur ved senere anledning. Halstørkle er jeg vel ikke den store brukeren av, selv om dette fra ExOfficio var med i sekken på kanoturen i sommer.

Oppsummert er jeg svært fornøyd med plaggene fra ExOfficio jeg har prøvd i sommer. Spesielt er bomullstrøya blitt en favoritt og blir tatt med på turer framover, men også capsen og den lette turbuksa er garantert med på flere turer. Femundsmarka skal igjen besøkes til sommeren er planen. Da kommer disse plaggene igjen til sin rett. Det er sikkert.

3 kommentarer:

Håkon Eilertsen sa...

Hei Bjarne, denne bloggposten er riktignok noen år gammel nå, men jeg prøver meg uansett :)

Er du stadig fornøyd med disse exoficio klærne? Jeg har opplevd mygg-knott- og klegghelvete selv, på vidda i Reisa Nasjonalpark,og vurderer å kjøpe myggklær før årets tur.

Håkon

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Håkon.

Jeg benytter fremdeles bukse og bomullstrøya. Svært behagelig. Buksa er finfin i sommervær på fjellet, den er tynn, så man må passe seg mot skarpe steiner osv. når man setter seg ned. Bomullstrøya er svært behagelig på. En av favorittene mine. De fungerer fint mot mygg og knott, men jeg tviler kanskje på at de holder så mange vask som det sies om de. Jeg tar både bukse og trøye med til Femundsmarka igjen i sommer. :)

Håkon Eilertsen sa...

Jeg har kjøpt en Ex Officio skjorte nå, siden det var det eneste plagget de hadde på butikken. Om den funker bra med tanke på å holde insektene unna, så får jeg vurdere bukse og kanskje bomullstrøya.

Takk for svar og for en flott blogg!

Håkon

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.