onsdag 28. februar 2018

Vil du prøve deg på isfiske?


Terskelen trenger ikke være særlig høy for å prøve dette spennende ferskvannsfisket. Isfiske er nemlig også en skikkelig fin vinteraktivitet for deg som liker å være ute. At dette også uten tvil kan være en spennende aktivitet for barn er helt sikkert.

I det videre er det isfiske på ferskvann jeg skriver om her.

Isfiske trenger heller ikke være særlig kostbart å bedrive sammenlignet med annet sports-og fritidsfiske. Litt utstyr er man nok litt avhengig av, men det trenger ikke å koste skjorta. Kaldt kan det riktignok være ute på isen en vinterdag, så gode klær er en nødvendighet. Glem heller ikke godt skotøy.

Gode vinterklær er viktig på isfiske

Sikkerhet først!
Først skal vi snakke sikkerhet. Det er forbundet med en viss risiko å bevege seg ut på et frossent vann. Det første utstyret man skal skaffe seg til isfisket er ispigger. Disse er den billigste livsforsikringen du tar med på isfiske. Disse skal henge i snor rundt halsen og brukes til å komme seg opp på isen igjen med, går man i gjennom. En i hver hånd da, og hogg de ned i isen for å kunne dra deg opp igjen.

Ispigger er en billig livsforsikring på isfiske

Isen må jo også selvsagt kunne bære vekten av isfiskeren(e), skal det isfiskes på den. Hvor tjukk må den være da, isen? Ny, fersk stålis, den blanke gjennomsiktige, kan bære en voksen mann ved 5-6cm tykkelse, men bare så vidt. 7-10cm tykk stålis er solid nok, men man skal aldri stole på isen, uansett. Det kan være områder på et vann hvor istykkelsen er tynnere enn der du foretok kontrollmålingen. For det skal man alltid gjøre når man går utpå isen. Sjekk tykkelsen!

Kontrollér tykkelsen

Er den 15-20cm blank stålis, ja da skal den kunne tåle svært mye. Merk at grålig is, som frossen issørpe etter en mildværsperiode kan være usikker, selv om den virker tykk nok.

Ny, fersk stålis tjukkere enn 5-6cm kan tåle en voksen mann

Mye snø kan også bidra til svekkelse av isen. Snø har en isolerende effekt og kan hindre at isen legger på seg særlig, selv om det er kaldt nok til det.


Her kommer neste innkjøp inn til isfisket, nemlig et isbor. Man kan klare seg uten også, med en øks for eksempel, men et dedikert isbor gjør allting mye, mye lettere på isfiske. Er isen virkelig tjukk, ja da er isboret alfa og omega. Med isboret er det en smal sak å raskt kunne kontrollere istykkelsen på vei utover på isen. Et godt isbor får man kjøpt fra rundt 500 kroner og oppover. 100-150mm i diameter er mer enn nok for alminnelig isfiske på ferskvann.


Med ispigger og isbor så er man ganske godt sikret. Man kan gjerne også høyne sikringen med en flytevest eller slike dedikerte flytedresser (disse varmer jo også godt), har man dette allerede.

Isfiske kan være en sosial og hyggelig vinteraktivitet

En annen god sikring, kanskje blant de beste, er å være flere sammen på isfisketur. Sosialt trivelig er det også. Er man alene og på noe tynn is bør man gå langt mer forsiktig fram og kanskje ikke gå lenger ut enn at man kan stå i bånn skulle man gå gjennom. Jeg praktiserer det slik.

Fiskeutstyret
Dette trenger strengt tatt ikke være så veldig avansert. Med litt fiskesene og noen kroker kan man faktisk fikse sitt eget snøre svært så billig. En kvist kan være stanga. Likevel så er det litt enklere hvis man legger noen kroner i en dedikert pilkestikke for isfiske med lokkeskje og krok, eller en mormyskastikke og en mormyska. Jeg bruker både pilkestikke og mormyskastikke på mine turer på isen.

Praktiske allround pilkestikker med små haspelsneller, her som "ståsnører"

Jeg bruker agn til mitt isfiske og vanligst er maggot (spyfluelarve) og meitemark. Dette er vanlig at seriøse sportsbutikker har inne i vintersesongen. 40-50 kroner for en boks som fint rekker til en fisketur.

Hvit og røde maggot på mormyska

Av kunstig agn vil jeg nevne Attraqua sitt røyeagn. Dette er blitt svært populært. Brukes gjerne i kombinasjon med maggot.

Attraquas røyeagn er blitt populært på isfiske

Akkar er også et agn som brukes etter røya på isen, kanskje spesielt i nord.

Pilkestikke og lokkeskje har tatt kilosørret

Fisken?
Hvilken fisk er man på jakt etter normalt når man isfisker? Jo, isfiske i Norge er tradisjonelt et fiske etter røye og ørret, men også hvitfisk som abbor og gjedde er vanlig der disse finnes. En annen art å nevne er lake, som kanskje er for de helt spesielt interesserte på Østlandet, meg bekjent.

Her i dette innlegget er det ørret og røye som det fokuseres på videre.

Røye tatt på ståsnøre med lokkeskje og lys, kroken agnet med maggot

Røye, denne fiskearten som kanskje er den mest urnorske av alle artene vi har i ferskvann, er attraktiv blant isfiskere i hele landet. Det vanligste fisket på isen etter denne er med pilkestikke og lokkeskje. Fra lokkeskjea en kort fortom (senestump på 10-20 cm) ned til en krok som agnes med maggot. Til ørret agnes gjerne kroken med meitemark, men ørreten tar også gjerne maggot.

Ritsemskje med lokkelys har lurt en liten røye

Å bruke lokkelys (et blinkende lite lys) er også blitt populært de siste årene. Gjerne sammen med lokkeskjea over kroken.


Lokkeskjea slipper du ned til bunnen og så drar man opp en halvmeter og pilker forsiktig opp og ned. La gjerne henge stille litt også. Fisken kan være litt sky og vár og vil først ta når agnet henger i ro, men kan også være motsatt har jeg erfart. Fisken tar i det agnet løftes. Ørreten er kjent for å være litt forsiktig vinterstid.


Røya derimot kan være mer hissig på vinteren da vanntemperaturen da passer denne arten bedre enn ørreten gjerne liker. Røya kan også komme i det lokkeskjea dunker i bunnen og virvler opp slam. Den er nemlig nysgjerrig på hva som skjer. Da gjelder det å være klar til et lite tilslag.


Å fiske med mormyskastikke og mormyska er spennende synes jeg. Dette er finfiske med russisk opphav. Selve mormyskakroken er en liten krok med en blykule, eller i dag ofte en wolframkule på. Gjerne fargesterk, da den skal virke som attraktor. Selve kroken agnes ofte med maggot.

Mormyskafiske er spennende

Mormyskaen fiskes med forsiktige, lokkende bevegelser, så vidt litt småristing og skjelving. Løft gjerne sakte litt opp og slipp ned igjen. Fisker du dypt, start ved bunnen og fisk deg etappevis oppover i vannlagene. Ved kikkfiske på grunt vann er dette svært spennende da man kan se fisken komme og svømme rundt agnet før den tar. Kikkfiske anbefales og kan gi et adrenalinkikk når fin fisk viser seg rundt agnet. På mørk bunn kan det da være lurt å slippe ned litt eggeskall som vil gjøre bunnen mer synlig og skape kontrast til fisken som kommer svømmende over.Annet anbefalt utstyr
En dedikert isøse er utrolig praktisk som gjør det lekende lett å fjerne isrester i hullet. For å unngå å bli kald er et liggeunderlag i skumplast suverent å både stå og ligge på ute på isen. Ekstra kroker og sene og nok agn er vesentlig også å ha med.


Pass på at ikke maggoten og marken fryser i hjel. Oppbevar den på kroppen, i en lomme, er det minusgrader. Må du ha fiskekort for å fiske der du vil prøve, ja så må dette også tas med, eller penger til å betale dette med på plassen. Husk at barn under 16 år fisker gratis.


Isfiske anbefales å prøve har du muligheten. En spennende vinteraktivitet for gjerne hele familien.

PS! Vil du lese blogginnleggene fra alle mine isfisketurer de siste årene, ja så klikker du her!  

3 kommentarer:

Anatoly sa...

Tusen takk. Det var veldig interessant

Unknown sa...

Hei Bjarne takk for god info, føler at jeg har gjordt fiske slik du beskriver det. Fisker med noen stå snører nå i natt med magått og mark.Håper på litt fangst i morgen . Hilsen fra Svein

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelig kommentar til innlegget. Skitt fiske! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.