torsdag 5. april 2018

Litlos turisthytte på Hardangervidda


«Soria Moria slott» kunne egentlig vært tittelen på dette blogginnlegget. Ja, for det er nemlig sagt om denne turisthytta. «Soria Moria slott», langt der inne på Hardangervidda.

Soria Moria der framme

Denne turisthytta er nærmest sagnomsust, nesten som hentet ut fra eventyret. Langt der inne på Hardangervidda, midt mellom øst og vest, ligger turisthytta og lokker på fjellvandreren og sportsfiskeren, litt som nevnte «Soria Moria slott». Den ligger nemlig midt i hjertet av eldorado, sportsfiskeeldoradoet på Hardangervidda. Det er nemlig vanvittig til fin ørret som er hentet ut av vannene omkring Litlos opp gjennom årene, skal du vite.


Litlos turisthytte ligger i veiskillet mellom øst- og vestvidda, og mellom sør og nord. Her er nemlig stidelet mot Trolltunga og Hårteigen i vest, Besso, Sandhaug og Finse mot nord og Røldal og Haukeliseter mot sør. Trekker du østover fra Litlos så kan du følge berømte Kvenna helt ned til Møsvatn. På sett og vis er Litlos Hardangerviddas hjerte, herfra går alle stier i riktig retning, dit du vil.


Litlos er også den turisthytta som ligger lengst fra vei i Nord-Europa. Visste du det? Det er nesten litt eksotisk i seg selv. Tar du den korteste vei må du minst to og en halv mil traske oppover og innover vidda for å få en velsmakende, herlig middag på denne turisthytta. For ikke snakke om en kald en etter milene med tung oppakning. Aldri smaker en kald øl bedre enn på Litlos!

Litlos i solnedgangen

De nærmeste andre turisthyttene på Hardangervidda har du Litlos som utgangspunkt, er Hellevassbu retning Haukeliseter mot sør, Besso og Sandhaug ved Nordmannslågen mot nordøst, Torehytten ved Hårteigen mot nord og Tyssevassbu retning Trolltunga mot nordvest. Middalsbu finner du sørvest kort fra Valldalsvatnet ved veien mot Røldal.

Historien
Turisthytta har en lang historie som går nesten hundre år tilbake i tid. Ja, faktisk litt lenger også, da den først ble påtenkt allerede i 1910, men den første hytta sto ikke ferdig før i 1922, en hytte som var delvis inngravd i bakken med 12 sengeplasser, 4 for damer og 8 for herrer. I tillegg et lite kjøkken.

Flott fjellutsikt å våkne til

I 1927 fikk hytta fast bestyrer og i 1932 sto en ny og større hytte ferdig med 30 sengeplasser. Gamlehytta ble da benyttet som bestyrerbolig og rom for kløvkarer. Her var også selvbetjeningsrom.

Resepsjonen

Oddakroken

Med langt større trafikk på vidda etter krigen ble det behov for større plass. Dagens hovedbygning sto klar i 1969. Bygningen fra 1932 ble da soveannekset.

Stua


Litlos turisthytte er plassert nesten midt på vannskillet i Sør-Norge. Man skal ikke gå så langt vestover, eller litt nordover før vannet i bekkene til slutt ender i Nordsjøen i vest. Litlosvatnet og vannene like rundt hytta renner østover og ender til slutt i sjøen på Telemarkskysten.

Spisesalen

Navnet skal hytta ha etter innoset til Litlosvatnet, et grunt os som er dannet i nordvestenden nedenfor der hytta ligger i skråningen sør for fjellet Holken.

Peisestua

Det har vært flere bestyrere av turisthytta opp gjennom årene og i de snart siste 20 er det Jarle Viskjer som har regjert på Litlos, blid og trivelig er han sjefen på Litlos på vegne av DNT Oslo som eier selve hytta og fasilitetene der. Betjeningen på hytta er blant de aller hyggeligste du kan treffe til fjells og gir en suveren service til fjellfolket som er innom. Alltid smilende.

Mot Litlos

Storfiskerne
Litlos er også møteplassen for ihuga sportsfiskere fra hele landet og mange fra Vestlandet. Det har den vært i mange tiår. En av de som har vandret i disse områdene siden sist på 1950-tallet er Per Frøiland fra Stavanger. Han endte til slutt en sommer på Litlos og har så å si hver sommer siden vendt tilbake hit.

Per Frøiland med fangst fra Perapytten fra midten av 1970-tallet

Per Frøiland er ansett som en av de største sportsfiskelegendene i traktene her inne. En gang midt på 1970-tallet ble han omtalt i magasinet Vi Menn med bilde av fiskefangsten fra sitt lille, den gang hemmelige fiskevann her oppe.

I vannet tok han nemlig en sommer 11 ørreter på flue med en totalvekt på hele 27kg! Det er over 2 kilo i snittvekt det! Det morsomme her er at det var Per selv som hadde satt ut ørretene 5-6 år i forveien da han bar småørret opp til pytten i et melkespann, helt fra Litloselva. Mange år seinere fikk faktisk dette lille vannet navn etter Per! Det var nemlig blitt så innarbeidet lokalt etter hvert at kartverket godkjente det i 2010. Perapytten finner du nå på turkartet et par små kilometer nord for Litlos retning Besso. Det samme gjaldt Ingvaldspytten oppe i Grøndalen litt lenger vest for Perapytten. Den pytten er nemlig oppkalt etter en tidligere bestyrer på Litlos. Der var det også finfin ørret i gamle dager.

Kommer du til Litlos for å fiske, ja da må du innom hytta og spørre om fisketips. Kanskje er du så heldig å treffe gamle Frøiland der, eller like hyggelig, sønnene hans som har tatt opp arven, kanskje først og fremst Espen som tok en ørret på hele 7,6 kilo (se artikkel i Haugesunds Avis) på stang i 2009 her inne. En gedigen ørret!

Espen med fjellørret på 7,6 kilo! Foto: Pål Frøiland

Nå skal det i anstendighetens navn fortelles at man ikke skal forvente slike fangster hver gang man dypper snøret i Litlostraktene. Man må nok gjøre seg litt kjent først, og gjerne legge noen års fiskeerfaring i området før man vet hvor det er verdt å jakte de virkelig store eksemplarene.

På veggen i Oddakroken finner man dette fangstbildet

Ikke bare er det fjellørreten som kan lokke fjellvandreren inn hit. Området rundt Litlos er kjent for sin rike fjellflora. Her kan du finne et utall arter av fjellplanter som finner seg godt til rette på den fylittiske berggrunnen som finnes her. Kort fra Litlos, på Litloshaugen er det registrert hele 140 blomsterplanter blant annet orkideene brudespore og kvitkurle.


Ja, er du klar for en flott fjellvandring, dypt inn på Hardangervidda, da bør eksotiske Litlos turisthytte og traktene her lokke. Er du også klar for et spennende sportsfiske, ja da er det ingen tvil. Turen går selvsagt til «Soria Moria slott», Litlos turisthytte og dette fantastiske området på grensen mellom øst og vest på Hardangervidda.

Klikk på bildene i innlegget for å se dem i større versjon.

Kilder: 
Per Frøiland i 2011 og 2017
Espen Frøiland (på Youtube og Instagram!)
Særemne stadnamn av Signe Øvregård 2004
Brosjyre om Litlos turisthytte
Litlos turisthyttes nettside

PS. Klikk på årstallene for mine turer i Litlosområdet: 2010, 2011, 2017.

PS. Fiskekort for området kan kjøpes på inatur.no eller på Litlos turisthytte.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Takker!

Per Christian sa...

Herlig omtale av Litlos. Har bare vært der en gang, men skal garantert tilbake. Skal si det smakte med øl og reinsdyrkarbonadesmørbrød etter en heller sur skitur nordfra ��

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.