Langs T-stien mellom Nedre Muggsjøen og svenskegrensa retning Skedbrostugan, der ligger hundreåringen i en sørvendt skråning mellom bjørketrærne.
Fautbua ligger til venstre for myra midt på bildet
Sist sommer var jeg og Frank innom og kikket inn døra på denne lille, lafta bua et par hundre meter nordøst for det sørligste av Skjebrotjønnan.
Der hadde vi nemlig hatt en fiskestopp og fått én abbor. At det er bra med abbor i tjønna her fikk vi godt erfare da vi begge opplevde abborbonanza her på turen vår hit i 2016. Fine abborer på 3 til 5 hektos størrelse fikk vi da. Nå ble det kun en i håven.
Fautbua lå egentlig midt i ruta vi hadde opp mot øvre Mugga sist sommer og var naturlig å kikke innom.
Bua ble i 1918 satt opp av Jens Jensen Langen (1885-1962) som hadde tilnavnet "Litj-fauten" etter faren som var skogsfogd ("Faut"). Navnet på bua er altså etter "Gammelfauten", skogsfogden.
Fautbua ble brukt til reinoppsyn som var Jens Langens oppgave her inne. Svensk rein som kom over grensa ble nemlig avgiftsbelagt. At bua også lå midt i smørøyet for jakt, fangst og matauk var nok også en viktig årsak for at den ble satt opp akkurat her. Jens Langen var ivrig storviltjeger.
Den er sparsommelig innredet Fautbua, med to brisker og en vedovn i midten. Rimelig lavt under taket er det også for høyreiste turfolk.
Utsikt sørover fra haugen like bak Fautbua
Det har vært gjort flere restaureringsarbeider på bua, sist i 2017. Det er Statsskog som eier og drifter denne bua, med flere i Femundsmarka. Bua ble også fredet i 2017 av Riksantikvaren.
Kilde: Info funnet i bua, Statsskog Åpne buer i Femundsmarka
Andre åpne buer i Femundsmarka på bloggen:
Gubbtjønnbua
Skarphølet
Roastbua
Styggsjøkoia
Roastkoia
Møllerbua
1 kommentar:
Herlig lita bu! Vi var der for første gang i flomåret 2011 og husker jeg måtte ta av skoene og vasse siste biten til koia. Det var ganske søkkvått i hele Femundsmarka den høsten, men turen var flott likevel!
Legg inn en kommentar
Du må gjerne kommentere blogginnlegget.