tirsdag 21. mai 2024

Vigdarvassdraget infisert!

 

Vigdarvassdraget i Sveio kommune er beviselig infisert av denne fiskearten som naturlig ikke har funnet veien dit på egen hånd, garantert.

Karpe, Cyprinus carpio, har riktignok hatt opphold i landet i flere hundre år, men ikke ankommet ved egen hjelp. Skjellkarpe som den også kalles, har vært spredd i store deler av verden som matfisk i gamle dager. Til Norge kom den trolig først til Bergen på slutten av 1600-tallet.

Her på Haugalandet har denne arten bevisst blitt spredd av miljøkriminelle sportsfiskere, ja for det er ingen som nok gjør dette av andre årsaker. Karpen er nemlig en ettertraktet troféfisk i noen sportsfiskemiljøer som finnes her i distriktet. Til høyre faksimile av Haugesunds Avis 4. juni 2022 (i nettavis 3. juni 2022)

Bildet øverst, og videoen lenger ned i dette innlegget, ble fotografert 20. mai 2024 i Mannavatnet i Sveio kommune i Vestland fylke, midt på lyse dagen. Flere titalls store karper var å finne tett ved land på grunt vann. Alle flere kilo i størrelse.

Offisielt er det registrert karpe i 3 lokaliteter i Sveio i følge Artsdatabanken (Mannavatnet, Maritjørna og i Midtstemmetjørna på Tveit), men jeg har sett bilde av garnfanget karpe også i Liavatnet som drenerer ned  nordøst i Vigdarvatnet gjennom en kort, sakteflytende elvestubb. Med andre ord så finnes denne fiskearten også dermed garantert i det store Vigdarvatnet.

Maritjørna ligger nord for Vigdarvatnet og drenerer gjennom minst to vann før hovedbassenget i vassdraget. Det er med stor sannsynlighet også karpe i disse vannene. Jeg er fortalt om en 13 kilo stor karpe fanget i Maritjørna for ikke mange år siden.

Karpen er ikke velkommen i vann der den ikke har funnet veien helt på egenhånd. Den vil med tiden forrykke den økologiske balansen i vannsystemet, forringe habitatet til stedegne fiskearter og også beite ned naturlig forekommende arter i økosystemet.

Det er trist at noen med viten og vilje er i stand til å spre arter slik som her. Terskelen for å begå annen miljøkriminalitet er nok heller ikke stor da.

1 kommentar:

Gilde sa...

Hei Bjarne,
Hvordan kan du påstå at karpene "beviselig" er spredd av sportsfiskere? Hvilke bevis foreligger og hvorfor har du ikke gitt disse bevisene til politiet?
Det er beviselig slik at karper og andre arter kan spres av fugl, her foreligger det forskning. Så de kan faktisk ha flydd dit. Det er skremmende dersom du som lærer i naturfag ikke er bedre informert.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.