onsdag 30. januar 2013

Lomsdal-Visten


Nå fikk jeg endelig lest boka «Lomsdal-Visten». Den har ligget på vent en stund, men nå fikk jeg fordelt den utover et par små uker i januar. Seine mørke kvelder. Det har vært fine lesestunder som har vist meg virkelig villmark i tekst og bilder. Jeg kunne nok fint klart å lese boka på en dag eller to, men jeg liker å finne roen når bøker av dette slaget skal leses. Ikke haste seg gjennom sidene. Litt og litt. Akkurat som en fin, sakte vandring i villmarka.

For å si det først som sist. Dette er en virkelig god bok i sjangeren villmarksbøker! Helt på høyde med, eller nei, langt over egentlig, Monsens skriverier. Skal jeg sammenligne med en av Monsens klassikere så må det være boka «90 dager på loffen i Børgefjell». Den gav meg noe av samme villmarkstemningen.

Marius Nergård Pettersen brukte mer enn halvannet år på dette bokprosjektet der til sammen mer enn 6 måneder ble tilbrakt på tur i dette området. Underveis i prosjektet fikk området status som nasjonalpark: Lomsdal-Visten/Njaarken vaarjelimmiedajve nasjonalpark.

Gjennom boka følges forfatteren på tur i dette villmarksområdet som nå er blitt kjent som Lomsdal-Visten. Enten alene eller sammen med andre. Også lokalt bosatte og jegere. Jeg fant det spesielt artig å lese at det er her Nergård Pettersen får øynene opp for sportsfisket. Han blir bitt av hobbyen etter litt baksing i starten og får etter hvert fin fisk. Det er alltid spennende å lese om fjellørretfiske.

Til tross for sin unge alder, midt i tjueårene, klarer Nergård Pettersen virkelig å «male bilder» med pennen. Han er dyktig der! Jeg ser andre sammenligner ham med Ingstads penn. Kanskje også litt «Fønhuskt»? Han klarer virkelig godt i teksten å gjenskape stemningene han opplever i villmarka, til leseren. Jeg fikk noen ganger frysninger på ryggen av stemningsbildene forfatteren gir. Sammen med alle bildene som følger teksten, alle av høy kvalitet, så er boka blitt en «höydare» i bokhylla hos meg.

Det blir nok en tur til Lomsdal-Visten nasjonalpark en dag og skylda for det legger jeg på Marius Nergård Pettersen. Boka er anbefalt lesestoff til alle villmarkinger. Den er utgitt på Larsforlaget.

5 kommentarer:

Lars Jøran Sundsdal sa...

Denne boka hadde jeg nok ikke lest om ikke du kom med denne veldig overbevisende anbefalingen. Høres virkelig ut som ei god bok - som jeg skal skaffe meg.

Anita sa...

Takk for tipset!Det er nok en god bok som jeg og skal skaffe meg:-)

Anonym sa...

Var i et lite "hjørne" av denne nasjonalparken i sommer, aldri opplevd makan til ørretfiske!
Vår plan var opprinelig Børgefjell, men pga veldig sein sommer i fjellet i år, valgte vi Lomsdal/Visten istedet, noe som viste seg å være et fantastisk bra valg for oss ørretfiskere!
Vi hadde kun ei uke til disposisjon, noe som ble for lite................anbefaler og sette an noe mere tid enn hva vi gjorde.

Frank

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for kommentarer, folkens! Tar jeg turen dit blir det nok satt av inntil en to ukers tid antar jeg for så videre på tur i Nordland litt lenger nord. Rago frister også. :)

Trond Ludvigsen sa...

Enig i denne "reviewen", Bjarne. Marius har et friskt og ungdommelig språk, parret med en varhet for naturens mangfoldige stemninger. Og for noen bilder!

Lomsdal-Visten, eller "Det gjemte landet" kan definitivt anbefales som turområde. Noe røffere natur enn Børgefjells slake linjer, men minst like spennende, etter min mening.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.