lørdag 23. februar 2013

På isen igjen


Var avgårde litt over ni i morges. Jeg hadde funnet info på nett om et vann i Vats, øst for Haugesund som skulle inneholde fin fisk, ørret og røye. Det tar en trekvarter å kjøre inn til Vats. Gjennom Åmsosen, innerst i Vatsfjorden og oppover de bratte svingene mot Stokkadalen. Der finner man vannet på høyre side av veien. Vatnakvamsvatnet. Omtrent midt på vannet, på høyre side av veien, er det plassert en postkasse hvor man hiver nedpå en 20-kroning. Voksne betaler 20 kroner pr dag. Barn fisker gratis, står det på skiltet over kassen. Fin ordning det.


Jeg parkerte bilen i svingen like nedstrøms vannet. Der var det plass langs veien. Det var noen glatte partier på veien oppover. Litt småskummelt et par plasser. Kjører piggfritt. Sikkert ingen andre som gjør det her inne. Vatnakvamsvatnet ligger  forresten på 127 moh.

Jeg hadde sett meg ut en plass på vannet mellom to holmer i sørenden. På flyfoto på forhånd hadde jeg sett det var ganske grunt mellom holmene. Fin røyeplass sikkert. Jeg så også gamle rester etter et hull etter isbor akkurat der jeg ville fiske. Andre hadde tidligere vært her i samme ærend tydeligvis. Mulig en god plass da.

Over halvmeteren tykk is. Ble faktisk varm i trøya etter å ha borret noen hull. Et par ståsnører fikk jeg snart satt ut agnet med maggot, bortsett fra den gamle pilkestikka som jeg gav en klyse meitemark. Den var også plassert på dypere vann. Stikkene med maggot sto på dybder på en til to meter. To av dem med rød lysblink.

Like ved den ene stikka med lysblink borret jeg et hull til mormyskaen. Her var det meteren dypt. Jeg strødde en neve eggeskall i hullet som fint la seg på bunnen. Det gav fin kontrast. Kikkfiske er spennende.

Jeg agnet wolfram-mormyskaen jeg fikk av Frode på Salar Sport med 2-3 maggot. Den mormyskaen fikk jeg forresten den fine ørreten på, forrige uke i Sveio. Ikke før hadde jeg fått mormyskaen i vannet så var det fisk på blinken halvmeteren unna. Jeg heiv meg over og gav et lett tilslag. Opp av hullet kom første røya. Fine farger! Det her lovet jo godt.Det gikk en halvtime før jeg endelig så en skygge som seig over eggeskalla der nede. Der var røya. Utrolig spennende å kikke ned i mørket slik. Flere ganger kom røya og snuste på mormyskaen med maggoten sprellende på. Jeg småristet i snøret så mormyskaen skalv der nede. Det var tydelig at det lokket til bett. En liten røye ble med opp. Moro selv om fisken selvsagt ikke kan måle seg med hva man får østafjells eller nordpå.
 
Et kvarter etter kom en større skygge plutselig over eggeskalla der nede. En sving og så skøyt den fart og glefset i seg mormyskaen. Jeg gav resolutt tilslag. Ørret. Ingen stor, men et par hekto antar jeg. Skal si den var kjapp når den bestemte seg for å ta.


Dagens fangst etter 3 timer på isen i Vats

Det ble ikke flere enn de tre på bildet ovenfor. Jeg mistet også to stykker, antakelig ikke så altfor store. De beit på lysblinken og datt av på vei opp. Det var på grunna, på ca. en meters dyp jeg fikk fisk og hadde kontakt med fisken i dag. Snørene som stod dypere var det ikke besøk på.

Vakkert i Vatnakvam

Jeg har på de siste isfisketurene hatt med bensinbrenneren jeg fikk tilsendt fra Hekta på tur. Soto Muka Stove. Den er genial! Fungerer akkurat så bra som den er demonstrert på Youtube. Enkelt og lett. Den forvarmer seg selv på 10-20 sekund! Man slipper altså å søle sjøl med dette. Den tar også genialt liten plass synes jeg. Det følger med vindskjerm og underlagsreflektor som får plass i transportposen. Jeg kjører den på renset bensin. Jeg tror man skal lete en stund etter raskere kaffekok enn hva denne presterer. Jeg er svært fornøyd til nå.På vei hjem i ettermiddag dro jeg innom til Frode på Salar Sport. Jeg måtte fylle opp maggotlageret i kjøleskapet. Det tegner til en tur i morgen også. Det loves finvær. Det ser jo også ut til at isen kan bli liggende en stund med det kjølige været som meldes framover. Våren lar vente på seg. Isfiske er fin aktivitet da inntil  isen på sjøørretplassene forsvinner. Det er bare å komme seg ut!

6 kommentarer:

Anita sa...

åhh berre herligt for en sulten turgååer!!Yippy dette var gøy å se på!!

Mvh anita

Anonym sa...

som vanlig god lesning:-)
Når vi snakket sammen tidligere idag så nevnte jeg et vann jeg hadde hørt om som hadde ryet med seg fra gammelt av i Vats. det stod på lista mi over vann som skulle utforskes til våren.
Så det sjekket jeg opp nå og jammen er det ikke dette vannet du har vært på:-)
Morsomt sammentreff!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Anita! :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hehehe...ja der ser du, Bjørn! :)

Martin Hansen-Just sa...

De er geniale de multibrennerne, jeg har Primus Omnifuel som ofte er med på tur og er storfornøyd med den. Bruker som regel renset bensin jeg og, og en sjelden gang på gass. Flotte fisker på isen forresten :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Martin! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.