fredag 17. januar 2014

Esker


Litt geologi på bloggen igjen. Kvartærgeologi. Såkalte "eskere" er fascinerende landskapsformer jeg har kommet over noen ganger på tur. Man kan virkelig undre seg over hvordan disse er blitt til.

Grusrygger som bukter seg bortover dalbunnen og er ofte fine å vandre på. Dette er gjerne en esker. Som den på bildene her, nemlig eskeren som T-stien følger ved Sørfjordingsrindane på Hardangervidda, mellom Sandhaug og Hadlaskar. Det er tørt og fint å vandre på denne. Bildene her er fra 1995.

Ved Sørfjordingsrindane 1995

På Spitsbergen er det en hel dal som har fått navnet sitt etter eskerlandskapet der, nemlig Eskerdalen, en sidedal til Sassendalen, øst for Longyearbyen. Jeg fulgte eskerne der på ski over mot Adventdalen i mai 1993, i gråvær og tåke og har dessverre ikke bilder av disse.

Eskere er avsetninger som skjedde under isbreene under istiden. Smeltevann la igjen grus og stein i istunneler under isen. Disse ble bare bevart så lenge isen ikke var i bevegelse og siden smeltet ned som såkalt "dødis". Eskerne er synlige spor etter disse istunnelene.

5 kommentarer:

cath hy photographie & peinture sa...

Belles prises de vue! Bon week-end- Cath.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Merci beaucoup, Cath! Bon week end :)

Anita sa...

Spennende!

Finn Morten Jacobsen sa...

Flotte bilder!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige tilbakemeldinger på innlegget! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.