fredag 24. januar 2014

Øst i ødemarken


En ladning med Thorbjørn Tufte-bøker ankom husstanden for litt siden. Også boka "Øst i ødemarken"  fra 1971.

Fascinerende lesestoff! Tufte og et par kompiser legger ut på ekspedisjon på Nordkalotten i en liten gummibåt(!) med en 4,5hk påhengsmotor. En tur som tar dem opp Pasvikelva, over Enaresjøen, opp Vaskojoki, inn i Finnmark og ned Tanaelva og til havet igjen.

Midt under den kaldeste krigen klarer de nemlig, mot alle odds, å skaffe seg visum for den sovjetiske delen av Pasvikelva. Dette gjør at de kan, med gummibåten, kjøre opp hele Pasvikelva fra Kirkenes og opp til Enaresjøen i hele dens strekning. Bæring forbi stryk og demninger må til. Spennende møter med russiske grensevakter har de, men det er de finske som gir dem mest problemer.


Boka fikk jeg som vanlig tak i gjennom nettsiden antikvariat.net. Boka har også flere kapitler fra bl.a. fisketurer til tidligere Jugoslavia. Et kapittel er også viet havfiske utenfor min egen hjemby, Haugesund, der Eirik Østberg i Haugesund Havfiskeklubb tar torsk på 20kg på stang utenfor Haugesund. Artig lesestoff og en bok å anbefale!

1 kommentar:

Anita sa...

Hei!titter innom for å se hva innlegget er denne gang..Øst i Ødemarka!Spennende!Også den boka du nevner.Takk for tipset.(Har selv nettopp lest Seierherrene-Og er imponert hvor lite de ble dradd inn i krigen laangt der oppe mot nord.Men kansje bare forfatteren har utelatt det.Og beskriver bare fattigdom.)Uansett takk for boktipset!God Helg!

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.