tirsdag 7. juni 2016

Mer om vekt på turutstyret jeg bruker


Forrige blogginnlegg gav meg flere tilbakemeldinger fra lesere, både via mail og på Facebooksiden til bloggen. Det er flere som også lurer på vekten på annet essensielt utstyr jeg har med på tur.

Ved siden av kokeutstyr er "bo-og sove-utstyr" essensielt turutstyr som ofte tar både plass og tynger i sekken. Flere har derfor spurt om nettopp vekten på dette utstyret hos meg og hva jeg bruker av slikt utstyr for tiden.

Jeg kan starte med soveutstyret, dvs. sovepose og liggeunderlag. Dette er også hva som blir med på turen til Femundsmarka i sommer, dvs. ikke i høyfjellet. Der blir det noe forskjell.


Soveposen som blir med til Femundsmarka i sommer er posen jeg kjøpte for noen år siden etter en kald opplevelse i nettopp Femundsmarka, nemlig en UltraLite-pose fra amerikanske Western Montaineering. Kostet riktignok flesk, men er en fantastisk god pose. Posen er 200cm lang og har mumieform. Vekta er på akseptable 958g på min vekt. Oppgitt vekt er 880g. Jeg pakker denne posen i en vanntett pakkpose som vist på bildet ovenfor. Komforttemperaturen på posen er -7 grader. Denne stemmer bra er min erfaring etter noen års bruk. WM-posen kan jeg komprimere ned mot størrelsen på en håndball. Det er bra.

Alternativt har jeg posen fra Warmpeace som jeg brukte på alle turene i fjor, men den pakker litt mer og er noen hundre gram tyngre. Veldig bra pose det også, og langt billigere! Den tas nok med på kanoturer framover.


På turene i sommer, og som jeg har brukt de siste sesongene, tar jeg med det oppblåsbare liggeunderlaget fra Therm-a-Rest et Neoair Xlite LW-underlag. Dette er noe av det beste jeg har benyttet av oppblåsbare underlag. Jeg ligger virkelig bra på dette. Det har forholdsvis lite pakkevolum, og størrelsen tatt i betraktning en lav vekt. 495g på min vekt, dette inkluderer rep-kit. Lengden sammenrullet er knappe enn halvliters flaske og litt tykkere.

Neoair Xlite-underlaget i Femundsmarka i 2013

Underlaget har en såkalt R-verdi på 3,2, dvs. at det passer bra som 3-sesongsunderlag. Jeg har large-modellen som er 196cm langt og 63cm bredt på det bredeste. Tykkelsen er oppgitt til 6,3cm. Dette stemmer bra.

Underlaget er her veid i forkortet utgave (ca. 130cm langt)

I Femundsmarka og andre steder under skoggrensa tar jeg med et skumplastunderlag i tillegg til det oppblåsbare. Dette bruker jeg utenfor teltet, ved bålet gjerne. På natta legger jeg det under det oppblåsbare. I år tar jeg med meg et Therm-a-Rest Z-lite Sol underlag. Dette har jeg kortet litt ned og det er kun ca. 130cm langt. Det holder. På min vekt veier dette avklipte underlaget 297g. Dette blir pakket utenpå sekken.

Helsport SL 2 i Børgefjell juli 2015

I fjor tok jeg i bruk Helportteltet Reinsfjell Superlight 2. Dette er et fantastisk telt. Jeg har snart 50 døgn i dette. Med to innganger og rimelig romslige fortelt i begge ender så er dette blitt en virkelig favoritt. Kuppeltelt er virkelig å anbefale og gjerne dette.

Helsport Reinsfjell SL 2 på min vekt

Reinsfjell SL 2 har, når stenger og plugger pakkes for seg, et svært lite pakkevolum. Komprimeres lett ned til en håndballs størrelse. Stenger og plugger, som finnes i samme pose, pakker jeg for seg. Til sammen, uten rep-kit, veier teltet på min vekt 2053g. Jeg har 2015-modellen. Det er foretatt noen små endringer har jeg sett på årets modell i forhold til modellen jeg har.

Bo-sove-utstyret som er med til Femundsmarka i sommer

Jeg nevnte ovenfor at under skoggrensa tar jeg med et skumplastunderlag. Dette først og fremst med tanke på at det tåler litt røffere bruk, f.eks. ved bålfyring. Over skoggrensa derimot dropper jeg gjerne dette underlaget og tar i stedet med en fjellduk. Jeg bruker Helsports fjellduk, uten fôr. Her legger jeg igjen armer og hette hjemme. Duken bruker jeg ofte som ekstra isolasjon under det oppblåsbare liggeunderlaget i teltet, men også som et slags trekk til underlaget når dette brukes utendørs.

Fjellduken fra Helsport bruker jeg som trekk til liggeunderlaget

Når armer og hette er tatt av kommer vekta ned på akseptable 573g. Fjellduken er også en nødduk og jeg bruker den også som footprint i ytterteltet, eller kun som sitteunderlag utendørs. Kan også brukes som en liten tarp. Fjellduken har flere bruksområder.

Fjellduk fra Helsport

I Femundsmarka og ellers under skoggrensa har jeg alltid hatt med en tarp. I år som i fjor, blir nok dette en 3x3m tarp fra Dovrefjell regner jeg med. Den jeg har fikk seg en rift og to i fjor, men litt gaffatape har fikset den biffen. 609g viser vekta på denne tarpen. Da er den veid uten barduner og tauverk.

En tarp er alltid med under tregrensa. Her er en tarp fra Helsport i bruk.

En tarp, eller en presenning, kan gjøre et teltopphold langt triveligere ved at man får større uteplass under tak. Man kan stå tørt og oppreist. I finvær og varme gir også tarpen velsignet skygge. Tro meg, det er deilig.

Fint under tarpen i regnværet i Rogen sommeren 2015

Det blir fort endel snakk om vekt på turutstyr. Det blir gjerne det når man ønsker å nå langt inn i villmarka og bære minst mulig. For noen kan det bli en besettelse har jeg registrert. Jeg er heldigvis ikke der, men jeg er svært bevisst etterhvert på hva utstyret veier og hvor mye det pakker, ikke minst.

Oppsummert i dette innlegget så utgjør "bo-og sove-utstyret" jeg tar med i sekken til Femundsmarka i sommer rundt regnet 3,8 kg. Med tarpen i tillegg, inkl barduner til denne, er jeg oppe i ca. 4,5 kg. Det er en vekt jeg kan akseptere for denne komforten. Så kommer kokeutstyr og gass oppå dette. Da regner jeg med å være oppe i litt over 6 kg ("Bo-sove-koke-utstyr"). Klarer jeg å holde totalvekta på sekken på under 22-23 kg i sommer er jeg godt fornøyd. Alt skal ned i 65-liters sekken min. Det blir spennende å se om jeg klarer det. Det bør gå.

PS! Telt og fjellduk omtalt i dette blogginnlegget er levert av Helsport. Liggeunderlagene er levert av Hekta på Tur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.