søndag 22. september 2019

Opp i vakre Etnefjell


Med det flotte været som var meldt for helga måtte det bli en tur opp i høstfjellet med telt og fiskestang.

Jeg kunne vært i Berlin denne langhelga med jobben, men jeg tok heller ut noen fridager til eget bruk. Kollegaene mine fløy til den tyske hovedstaden på torsdag, mens jeg nøyt noen fridager i stedet. Berlin frister lite.


Jeg hadde derfor også planlagt en langhelg i Etnefjellene, men litt usikkert vær fra onsdag til fredag gjorde om på planene. Det ble fjelltur fra fredag til søndag i stedet.

Før elleve er jeg i vei fra parkeringen der bilen blir etterlatt med kun en annen. Rimelig stille i fjellet da.


Tåka som er meldt ligger tett på vei innover og oppover. Det er helt stille og nesten ikke et vindpust.


Forbi Kattastølen skremmer jeg opp en orrhane fra et tre. Trolig er det flere inne i krattet der. Jeg hører dem "prate".


Jeg vil ha to netter oppe ved Lysevatnet er tanken. Vel oppe så finner jeg den tradisjonelle teltplassen rimelig fuktig, så jeg velger heller den alternative. Der vil jeg ligge rimelig tørt med fjellduken under teltet.


Tåka er fuktig nok den, men i det jeg setter opp teltet setter regnværet inn også. Det blir mer enn fuktig utendørs. Det er godt jeg har med godt lesestoff. To hele bøker er med. Gråværet i dag var jeg forberedt på. Det blir innevær resten av dagen.


Ikke før etter solnedgang letter tåka litt på sløret og det er mulig å være utendørs uten å kle seg vanntett.

I grunnen blir det en fin kveld, men litt småkjølig kanskje. Lørdagen meldes flott sier meteorologene.


Litt over ni kikker morgensola over fjellet og starter oppvarmingen av telt og terreng. Det er T-skjortevær!

Det er fantastisk å kunne kle seg så lett så seint i september så høyt til fjells. En herlig følelse.  Det blir en rundtur i fjellet med fiskestanga i dag.

Det blir lite fangst å skryte av. Småtassene som biter på, blir ikke fotografert. Nesten litt synd i grunnen. Likevel så kan jeg ikke være skuffet. En fjelltur i over 800 meters høyde, nesten vindstille på toppene så seint på høsten må bare nytes fisk eller ei.


Det blir slaraffenliv i leiren utover ettermiddagen. Temperaturen er over de magiske 20 og det er hett på svaberget utenfor teltet. To bøker leses ferdig før kvelden starter.


Det er T-skjortevær til etter Dagsrevyen, til sola går ned. En fantastisk flott dag i fjellet.Etter solnedgang høres en og annen rypestegg oppe i fjellsiden. Fra andre siden av vannet har jeg hørt noen hagleskudd og et rifleskudd i ettermiddag. Der er rypejakta trolig i gang. Her i området starter den ikke før neste helg, så vidt jeg vet.


Jeg har ikke møtt et menneske så langt på turen. Trolig er jeg rimelig alene akkurat i dette området. En flott følelse i grunnen.


Jeg sovner godt til en podcast seint på kvelden. De er virkelig lyttbare de fra Kristopher Schaus "Rekommandert". Anbefales!


Jeg våkner til rypesteggen oppe i fjellsida ovenfor leiren, men sovner fort igjen. I det sola bikker fjellkanten i øst, ja da er det tid å stå opp. Dagen skal bli varmere enn i går lovet nemlig værmeldingen i går.

Nettopp av den grunn så vil jeg ha en tidlig avgang. Varmen i går ettermiddag var trykkende, og jeg ser ikke for meg å vandre med tung sekk i enda høyere temperatur. Derfor pakkes teltet i titida.


Rundt halv elleve er jeg i vei nedover igjen. Knapt en liten bris kjennes, men den slipper taket da jeg bikker kanten nedover mot Kattastølen.


Jeg møter noen turfølger på vei nedover og hører at parkeringsplassen er overfylt med biler. Sjelden så mange å se forteller en kar jeg snakker med.


Jeg både ser og hører folk i fjellet i dag og flere møter jeg på stien nedover. Det blir folksomt i fjellet denne søndagen. Flere turfølger ser jeg på stien også mot Olalia.


Joda, parkeringsplassen er rimelig full. Brusen jeg har i bilen har holdt seg kjølig siden natta. Den smaker aldeles utmerket etter en varm tur i formiddag.

Om under en uke er jeg til fjells igjen, men da litt lenger øst og med stort selskap. Da tar jeg med valgfagelevene jeg underviser opp til Løkjelsvatnhytta fra fredag 27. til søndag 29. september. Der blir det fullt! Så er du advart skulle du planlegge tur i området neste helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.