fredag 20. desember 2019

Når friluftsbloggere jukser, juger og bedrar


Det er ikke første gang jeg tar opp temaet her på bloggen, men håper det er siste.

Forrige gang var det Kristoffer Clausen som av medier i Norge ble tatt med buksa langt nede da han ikke var så "vill mann" som han ville ha det til. Det var slett ikke 365 dager alene i villmarka som han fremstilte det som både i bok og på TV2.

Når dette skrives så går det en serie på TV2 Sumo om den såkalte "eventyreren" Tonje Blomseths opphold i Yukon i Canada sammen med kjæresten. Det som nok ikke kommer godt nok fram i den serien er hennes lempfeldige holdninger til lov og rett der borte. Bildet øverst er en skjermdump fra nettsiden til Yukon News. Klikk her for artikkelen. Her artikkel fra CBC News.

Skjermdump fra CBC News

Det jeg også reagerer på er hvor lite kritisk de norske friluftsmediene er i omtalen av Blomseths "ekspedisjon" i Yukon. Den kjente villmarkingen Randulf Valle hadde et intervju med henne sist vår i podcasten sin om bl.a. oppholdet i Yukon, men hadde ikke veldig kritiske spørsmål til hennes oppførsel i Canadisk villmark synes jeg. Trist egentlig.

Flere reagerer på Blomseths framferd.

En annen friluftsblogger som kanskje har "vist sitt sanne jeg" i høst er Marius Fuglestad fra Sandnes, Rogaland. Han fingerte faktisk et intervju med selveste Sir David Attenborough på bloggen sin. Utrolig, men sant! Faktisk.no ble tipset og fant snart ut at det hele var løgn og bedrag fra Fuglestads side.

Skjermdump fra Faktisk.no

Fuglestad ble dermed også tatt med buksa nede, og har gjemt seg godt for Faktisk.no som ikke har fått noe tilsvar fra denne friluftskaren fra Sandnes. Her kan du lese hele saken hos Faktisk.no.

Det er trist å se at han faktisk går så langt som å juge på seg et møte og intervju med en personlighet som Attenborough.

Til slutt lurer jeg jo på hva sponsorene til disse folka sier? For de er tydelig avhengig av sponsing for å få turlivet sitt til å gå rundt. Vil noen virkelig sponse juksemakere, bedragere og faunakriminelle?

3 kommentarer:

Padlemia sa...

Ja, det er merkelig at dette får foregå nærmest i stillhet. Sitte og hulke for at man må rive ulovlig hytte, uten en gang å opplyse hvorfor hun må det - forkastelig. Elendig av tv2 å ikke opplyse de rene fakta. Ikke angres det i ettertid heller, for det er jo lettere å få tilgivelse enn tillatelse og det er hennes metode - fysj. Dette er tydeligvis sånn hun har tenkt å fortsette fremover. Jeg er som du spent på hva sponsorene hennes synes om det, og fortsetter å gå god for det.

Unknown sa...

Først og fremst skal eg ikkje forsvare ulovlig jakt. Men sammenligningen i bloggen mellom tonje, Kristoffer, og marius blir vedig merkelig.

Kva har tonje sine handlinger å gjøre med marius sin forfalsknig. Og kristoffer sin bløff. Så vidt eg har fått med meg, har ikkje tonje bløffet noen.

Kansje tildels stikk motsatt...

Hun har ikkje forhold seg til lover og regler. Det har hun måttet ta konsekvensene av. Hytta hun bygget var ikkje lov, konsekvensen var att den måtte rives. (antagligvis den strengeste straff ein kunne få... :)... Jakt utanfor jakttid er overhode ikkje bra, skal ikkje forsvare disse handlingene. Men tipper ei ung dame tar lærdom av disse ulovligheter.

Syntes det blir litt smålige å kalle tonje for: såkalte "eventyreren".

Hun er åpenbart ein eventyrer i mine auger! Som kansje trenger noe meir erfaring i sekken. Så hun kan finjuster kursen litt... (den trengte eg i denne alderen og mange med meg... )

Til info: så er ulovlighetene beskrevet i norsk media.

Har fulgt sporadisk med på bloggen din i årevis! Veldig mykkje fantastiske turer! Ikkje minst bilder! Blitt tildels inspirert til og bruke etnefjella meir etter fleire veldig bra innlegg! Både til jakt og fiske.

Mvh Eirik

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Eirik!
Hyggelig at du tar deg tid til å kommentere blogginnlegget.

Jeg tror du leser det litt feil. Jeg sammenligner ikke de tre, jeg kommenterer handlingene deres hver for seg. Handlinger jeg ikke liker, og som i mine øyne forringer kvaliteten på hva de tydelig vil formidle til følgerne sine. De viser holdninger som jeg personlig misliker.

Blomseth har forsøkt å lyge/bløffe seg unna canadiske myndigheter. Dette kommer fram av lenkene jeg la i innlegget. Ja, lovbruddene hennes er omtalt i norske medier, det vet jeg, men disse har de canadiske som kilder. Derfor linket jeg til de canadiske. Det synes jeg var mest riktig.

De tre nevnte personligheten har altså ingenting med hverandre å gjøre annet enn at de har løyet, jukset og bedratt, slik jeg ser og leser infoen som er tilgjengelig. Det er trist å se som friluftsmann OG -blogger. Jeg forventer bedre av de i rampelyset som disse jo er.

Du har selvsagt all rett å mene akkurat hva du vil, Eirik om disse tre, og det har jeg også, heldigvis. Jeg er dessverre ikke imponert, heller veldig skuffa.

God tur, skitt jakt og skitt fiske, Eirik, i Etnefjellene! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.