tirsdag 9. juni 2020

Tid for pakkeliste igjen


Til de litt lengre turene er en pakkeliste veldig greit å sette opp med hva som skal med i sekken. Jo mer detaljert, jo bedre oversikt får man på utstyret man vil ha med og putter i sekken.

Nå har jeg sittet med denne pakkelisten en stund for den første turen i sommer, 14 dager i Femundsmarka. Den skal nemlig være ferdig pakket i sekk i det jeg kjører østover 24. juni. Vel, det aller meste skal være ferdigpakket. Trolig blir litt ferskvare kjøpt inn på Røros.


Når dette skrives er allerede hotellnatt i Røros booket og da blir det nok en liten handletur før kursen settes mot Langen Gjestegård nord for Synnervika ved Femunden.

Jeg vet svært mange er interessert å lese slike pakkelister, turbloggeren inkludert. Det er interessant å se hva andre turfolk putter i sekken, og ikke minst hva turutstyret deres veier. Her er en pakkeliste nemlig svært så verdifull.

En virkelig "gramjeger" vil nok riste på hodet av mye på min liste, og det er nok noe utstyr her jeg kunne klart meg uten også. På den andre siden så er jo ovenstående liste av utstyr satt opp ut fra erfaringer gjort gjennom flere år på tur og som jeg gjør bruk av.


Gjennom årene er noe utstyr byttet ut med annet, og da har gjerne dette også blitt lettere og mindre volumiøst. Sluttvekten på sekken er noe jeg etterstreber og forsøker å holde så nær 25kg som jeg klarer. Det er litt komfortgrensen jeg har på min rygg i ryggsekken jeg bruker her og som er nevnt i listen over.

Det er mat og drivstoff som er det som tynger mest på min liste, sammen med fiskeutstyr. På kortere turer er det her det er mest å stramme inn, spesielt på mat og drivstoff. Det er ikke så mange kilo som skiller en ukestur og en toukerstur. Stort sett er det da maten som utgjør den store vektforskjellen.


Mulig har jeg kanskje litt mye gass med, men jeg vet jo ikke helt hvilket vær det kan bli. Det kan bli kaldt og vått, og da fyres det litt ekstra i teltet. Får man mye fisk som skal steikes, ja så går det også litt mer gass, enn kun til vannkok. Hvor mye av matlagingen som kan foretas på bål er jo alltid også litt usikkert.

Hvis nå værmeldingen i forkant skulle bli svært så positiv med tanke på langvær og temperatur, ja så gir det en mulighet til å legge igjen den minste gassboksen. Jeg og turkompis Frank fant ut på 2018-turen i Femundsmarka at en stor gassboks kunne dras ut til et tosifret antall turdager. Vi hadde ok vær og temperatur på den turen.


På tidligere turer i Femundsmarka har tarpen vært noe tyngre i sekken, men i år er den ned i drøyt halvkiloen, samt mindre volum. Det er ikke verst. Også det oppblåsbare liggeunderlaget er blitt både lettere siden sist og langt mindre i volum nedpakket.

Jeg fristes alltid til å hive med fjellduken i sekken. Normalt har jeg ikke hatt den med i Femundsmarka, men jeg lurer likevel på om den ikke skal få plass i år. Den står ikke på lista nå, og havner den der, ja så kryper totalvekta nesten 600g opp. Volummessig er det god plass til den i sekken.

I stormkjøkkenet nevnt i pakkelisten, ja så finnes både spork, gaffel, kaffefilter, fyrstikker og kjeleklype, i tillegg også selvsagt gassbrenneren. Stormkjøkkenet inneholder og en literskjele og en kaffekjele på 6 dl.


Jeg kan nevne at frokostblandingene med tørrmelk som er nevnt nok vil være to ulike varianter som jeg har hatt godt hell med tidligere.

Man kan se at det er et par små diverseposter i pakkelisten. Disse er mer som en liten buffer egentlig.

Det jeg vet er at det allerede i løpet av de første dagene så forsvinner den første kiloene og to av sekken. Brødmaten spises opp de første dagene og en ferdigmiddag eller to forsvinner også. Brusen jeg alltid starter med erstattes av reint grensevann.

Kommende helg derimot, ja da er pakkelisten langt mer ribbet. At totalvekten på sekken da kommer under 12 kilo er ganske så sikkert. Det blir fjelltur i nærfjellene med overnatting ute.

PS! Jeg tar gjerne i mot kommentarer til pakkelisten, gode tips og erfaringer du kanskje har gjort deg. Slikt er jo virkelig artig å høre om fra andre.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Meget nyttig å fin info detta. Takker!

Unknown sa...

Fått mange tips fra dine historier inklusive pakklisten...har planlagt min første tur til Femundsmarka med start Langen/Synnervika den 28juni og for ca 1 uke. Starter med Mugga-området i starten.

Siri sa...

Kjempefin blogg du har! Alltid spennende å se andres pakkelister.
Kan jeg spørre hvorfor du velger bomull? Og dunjakke? Og både turbukse og skallbukse?

Du som er så erfaren så er det nok helt sikkert veloverveid. Jeg bare er nysgjerrig på grunnen.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Siri! Hyggelig at du leser bloggen min!

Jeg velger bomull i leiren (behagelig). Ullskjorta får da en skylling i vann (den vil sjelden lukte svette). Dunjakka er lettere enn fleecejakka jeg har og pakker også mindre i både vekt og volum. Det kan bli rimelig varmt i sommernorge, og da er det greit med en lett turbukse. Motsatt kan det bli ganske så kaldt og vått. Da er skallbuksa å foretrekke.
Jeg håper dette var oppklarende for hvordan jeg tenker og planlegger. Spør gjerne mer er det noe du lurer på.
Mvh Bjarne :)

Siri sa...

Takk for svar! høres fornuftig ut i mine ører også. Skal en tur i femundsmarka om et par uker så har begynt å tenke på pakkeliste :-D

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.