mandag 4. mai 2015

Kartverk over Femundsmarka


Det er faktisk et lite utvalg i turkart (papir) man kan velge blant når det gjelder Femunden og Femundsmarka. Jeg har litt forskjellig i mitt kartlager.

Turkartene fra Ugland IT Group (oppe til høyre på bildet) har fungert fint, men er ikke særlig slitesterke, tåler dårlig fuktighet, som igjen lett gir hull og revner. Informasjonen på kartbladene har for meg vært tilfredsstillende. Kartblad her både i 1:50 000 og 1:100 000. Femunden Nord-kartbladet dekker det meste av nasjonalparken fra sør for Elgå til Synnervika i Femundens nordende. Kartbladet strekker seg også fem-seks kilometer (på det meste) inn på svensk side også med full informasjon. Også store områder på Femundens vestside er dekket bl.a. områdene rundt Tufsingdal.

Det svenske Fjällkartan Z59 Rogen i 1:50 000 er et svært godt alternativ. Det dekker store deler av Rogen naturreservat, her også hele innsjøen, samt hele Røa ned til Femunden, Grøtådalen og Røvollfjellet. Et virkelig godt kartverk ferdes man på svensk side. Detaljene på norsk side av grensen er også svært gode synes jeg.

Både det førstnevnte kartverket og det svenske har fin og interessant informasjon på kartbladenes bakside. Alt fra kulturhistorie, samiske navn og informasjon om jakt og fisker er å finne o.a.

Jeg kjøpte inn kartblad fra Nordeca (Norge-serien), en ny kartserie i rivesikkert og vannfast papir som kom for noen år siden. Er ikke veldig fornøyd med disse og tar de ikke med i sommer på tur. De dekker riktignok store områder pga. trykk på begge sider, men man må ha TO(!) kartblad (kartene på bildet øverst til venstre) for å dekke hele nasjonalparken. Som om ikke det er nok så går delingen nesten akkurat langs elva Røa midt inne i Femundsmarka. Detaljene i kartbladet er gode de, men virkelig tungvindt med den inndelingen.

Vinneren i år, kartbladet som blir med og blir brukt på turen i Femundsmarka i sommer, er kartbladet fra Kartverket (092 Femundsmarka). Tåler vann og er rivesikkert. Trykk på begge sider der den ene siden dekker de sentrale områdene av Femundsmarka med Røa og Grøtådalen og langt inn i Sverige (mer enn 2 mil øst for grensen). Hele innsjøen Rogen er dekket og informasjonen her er like detaljert som på norsk side. Kartbladet strekker seg helt vest til Flenskampen på Femundens vestside. Andre siden av kartbladet strekker seg helt sør for Gutulisjøen og til rett nord for Svukuriset. Her også strekker kartbladet seg dypt inn i Sverige.

Kartbladene jeg har nevnt ovenfor er bl.a. å få kjøpt her:
Kartbutikken.no
Turistforeningens nettbutikk
Speidersport

Et annet svensk kartverk leverer turkart som også vannfaste og rivesikre. Dette har jeg nevnt i et tidligere blogginnlegg. Har ikke sett dette på nært hold.

Er det lesere av bloggen som har andre erfaringer med kart og kartverk over Femunden og Femundsmarka så hør gjerne fra dere i kommentarfeltet under.

8 kommentarer:

Ståle sa...

Endte på samme konklusjon etter min research på temaet i vinter. Jeg brukte Z59 i fjor men 092 fremstår som mye mer komplett og fleksibelt for hele området sett under ett og uten den tullete delinga av kartblader midt langs den indrefileten Røavassdraget er for mange.

Ola SM sa...

Jeg har benyttet kun Z59 på mine turer, og sier meg fornøyd. Detaljert nok, tåler fukt, og er relativt slitesterkt selv om jeg har fått noen hull i brettene etter fire turer. Gleder meg til å se bildene dine fra turen, selv om det kommer til å gjøre fysisk vondt at jeg ikke får dratt inn dit selv denne våren:)

Anonym sa...

Ser du skriver at 092 dekker 2 mil øst for grensen. Er det riktig ? For meg ser det ut til at kartet dekker fra Femundsenden i syd til ett stykke forbi Langen i nord - men følger ellers grensa. Tar jeg feil ?

Skal ut på en tur i sommer og starter i Elgå til fots. Går nordover til Skjebrotjønnan - videre inni Sverige til Kæringsjøen - tilbake til Reva - Grøtådalen - Sylen - Elgå.
Tenkte å ta med Z59 Rogen samt Femunden Nord DNT kart som jeg brukte i fjor.
Godt valg ? Eller dekker 092 dette ?
Har søkt etter 092 Femundsmarka kartet , men finner ikke noen som selger det.
Her er en link til en Tysk side som " markedsfører" det
http://geobuchhandlung.eshop.t-online.de/Nye-Norge-092-Femundsmarka-Plast

Mvh Bård Halvorsen

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Bård! Sjekk dette kartet over området:
http://bjarnesturblogg.blogspot.no/2018/01/tyvek-kart-over-rogen-og-femundsmarka.html

:)

Anonym sa...

Så veldig bra ut det kartet. Fikk tak i Z59 fra Adlibris, men dette kartet dekker jo både Z59 samt ihvertfall DNT kartet - Femunden Nord som jeg hadde med i fjor. Men hvordan få kjøpt det fra Calazo ? Prøver å legge inn postnummer i nettbutikken, men takler tydeligvis ikke sending til Norge. Hvordan gjorde du det ?
Kanskje vi møtes i Femundsmarka i sommer. Blir ihvertfall 1 fjorten dagers tur. Mvh Bård

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Sjekk hos Addnature.no. :)

Bård Halvorsen sa...

Takker. Fant ikke kartet hos de , men sendt de en melding

Unknown sa...

Takk for fin Blogg og gode tips.
Eg kjøpte eit kart på Addnature nå som heiter "Grøvelsjøn och Rogen" (Calazo), håper dette er eit godt kart...
Har ikkje vert i Femundsmarka før, men er allerede begynt å planlegge for tur til sommeren.
Mvh
Reidar

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.