søndag 20. september 2020

Høstlig i Etnefjellene

 

Det måtte bli en tur til fjells denne helga, kanskje siste mulighet denne sesongen. Vest i Etnefjellene ble helgas turmål.

Det er på kjente stier jeg skal innover denne fredagen. Jeg har kommet tidlig fra jobb og er i vei innover fra parkeringsplassen litt før to. Kun to biler da jeg parkerte. Jeg vil være rimelig alene der inne da.

Tåka henger tett nedpå underveis innover, men det er jeg vant til. Omtrent på samme tid i fjor var jeg i vei her og i samme tåka. Det skal heldigvis lette i morgen. Da meldes det stor sol på yr.

Det er fuktig i terrenget oppover og jeg kjenner den trenger inn under både buksa og jakka. Det skal bli fint å få på seg tørt i teltet.

Halvannen time omtrent bruker jeg opp til vannet. Det er helt greit. Jeg surrer litt rundt etter teltplass for jeg vil gjerne ha 4g-dekning i kveld. I dette drittværet som er nå ser jeg fram til å kose meg med gullrekka på statskanalen, Monsen på villspor og Nytt på nytt.

Jeg finner en ok plass ikke langt fra der jeg lå i fjor. Her er det ok dekning og kvelden kan bare komme. Knapt innendørs, ja så kommer større dråper fra oven. Det er godt jeg har komforten med på denne turen.

Med god bok med, god drikke og både radio og 4g-dekning, ja så kan ikke kvelden bli dårlig. Dagsrevyen tas på radio, men så er det gullrekka som blir kveldens underholdning i teltet.

Med et par gummistrikk så er det en grei sak å få hengt opp "TV-apparatet" i tørkesnora i teltet. Jeg har nok strøm med til mye TV-underholdning hvis jeg vil.

Jeg hadde håpet på et solgløtt før jeg startet på fjellturen denne lørdags morgenen. Tåka henger tung over fjellene ennå, men værmeldingen lover opplett. Jeg legger i vei litt over ni likevel. Høyere opp så bryter sola mer og mer gjennom tåka.

Jeg får meg en finfin rundtur høyere opp i fjellet, men noen fiskefangster er det ikke i det hele tatt. Jeg er innom flere tjønner jeg tidligere har hatt fiskelykke, men ikke i dag.

Ved ett av tjønnene tar jeg opp et stort kull med fjellryper. Jakta er nok i gang i området tenker jeg og disse lever farlig. De får være glad jeg ikke lenger er noen jeger, og heller ingen rypefotograf, for bilder får jeg ikke av flokken.

Jeg ser ingen andre her oppe i høyden, men jeg regner med å høre noen smell i løpet av dagen når jegerne trekker oppover.

Det er tydelig høst i fjellet her. Stillheten er også en indikasjon på at naturen holder på å innstille seg på en annen og kaldere årstid. Det er lite lyder fra småfuglene nå.

At høsten er i gang er tydeligst å se ute på rabbene der rypebærlyngen står i røde flammer. Vanskelig å unngå å se og jeg blir alltid å stoppe opp for disse.

Det ser ikke ut som tåka vil slippe helt taket der jeg er på vei nedover igjen. Jeg vil ha meg en times tid ved vannet ved leiren. Der pleier det alltid å være mulighet for fangst.

For å gjøre historien kort, ja så ble det ingen fangst denne lørdagen. En god times fiske i vannet ved campen gav ikke mer enn et par solide napp. Joda, det er fisk i vannet, men så veldig ivrig på mitt metall var de ikke.

Det ble heller bok i teltet som fristet etter middag. En virkelig godbit å anbefale slike som meg. Lars Lenth leverer igjen særs lesverdig stoff.

Det blir et solgløtt og to på ettermiddagen, men i kveldingen så skyer det til. Heldigvis er det ingen nedbør, så det er greit å ta seg en luftetur ut av teltet inni mellom.

Seint på ettermiddagen er det rovfugl over teltleiren. Det er artig å se. Kan det være en tårnfalk som speider etter bytte rett ved leiren min?

Utover kvelden så blir det mest innetid med godboka. En og annen tur ut blir det og kikke på været. Det har vært helt stille i fjellet i dag, bortsett fra noen smell i ettermiddag fra rypejegerne som tydelig er i området.

Jeg er ute av teltet i åttetiden søndag morgen og kikker på været. Det er helt vindstille og nesten klarvær, kun en dis over landskapet. Det er meldt fint i formiddag, men jeg mistenker tåka for også å gjøre det litt utrivelig i dag.

Etter en kaffekopp så bestemmer jeg meg for å tusle nedover igjen. Jeg ser tåka ligger tykk der nede i dalen.

Jeg har sola litt i ryggen den første halve timen på vei nedover, før det skyer til fra nord. Noe mer til tåka ser jeg ikke den timen jeg bruker ned til bilen.

Nede ved bilen er det ingenting å se til tåka jeg så fra campen i morges. På vei vestover igjen etter en tåkefylt helg, så kan jeg bokføre to teltnetter til. Jeg er oppe i 24 da tror jeg, denne sesongen. At det kan bli både en og to til i høst, skulle været bli bra, ja det er godt mulig. Til fjells igjen med teltet tror jeg dog ikke det blir. Det blir heller mer lokalt, og da mest sannsynlig med kano.

Mer tur denne uka blir det nok ikke mye av, men til helga setter jeg kursen sørover. Jeg tar nemlig lang høstferie i år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.