mandag 22. april 2013

To måneder


Lenger er det ikke. To måneder til sommerferien tar til for undertegnede. Det er bratt utforbakke mot sommeren. Kritisk punkt er passert (jeg liker sammenligningen med en hoppbakke) og nå flater det utover, mot varmere dager. Lengre kvelder og lyse morgener. Mai blir fin satser vi på, og så kommer endelig juni.

Planene som ble skissert tidligere i vinter her på bloggen for kommende sommer, er ikke mye endret. De store linjene er lagt og gjelder fremdeles.

22. juni er jeg på vei østover i fullpakket bil. Bilen vil være pakket for 6-7 uker på tur. Kjører først, igjen til Jonasvollen ved Femunden og båttaxi derfra til Storvika. Håper å få opp teltet ved Skogtjønna før midnatt. Samme start på sommereturene som i fjor altså. Det er altså Femundsmarka som er første målet i sommer, igjen. En liten ukes rundtur har jeg lyst på hvor jeg tar turen litt opp i Grøtådalen, besøker Grislehåen igjen og trolig også Litlsjøen. En vandretur med telt, tarp og fiskestang.

Tilbake på Jonasvollen er det i bilen igjen og via Røros inn på svensk side til Kjäringsjöen. Nå en ukes kanotur hvor Revsjøen blir vestligste område å besøke på den turen. Styggsjøan, øvre Røa, Litlebuddhåen og Rogshåen får igjen besøk av denne karen. Denne gang i kano. Finner jeg det for godt og været er bra så skal man ikke se bort i fra at jeg tar turen oppom Våndåhåen sør for Rogen også. For der er det fint.

Vinteren kan umulig bli like lang i år som i fjor. For nå håper jeg virkelig på en normalsommer i Børgefjell. Dit settes nemlig kursen igjen etter vandre-og kanoturen i Femundsmarka. Stekenjokkveien blir nok innfallsporten til nasjonalparken. Samme som jeg planla i fjor, men som da ikke lot seg gjennomføre. Nå krysser jeg fingrene. Har lyst å gå inn via Sipmeksjøene. En to ukers rundtur er målet å få til. Så langt vest som Jengelen kan jeg gjerne tenke meg at den rundturen skal ta meg.

Rondane kunne jeg gjerne tenkt meg å besøke i sommer. Norges eldste nasjonalpark. Jeg har den litt i bakhånd. Litt som et alternativ. Den ligger jo fint plassert langs E6 på vei sørover fra Børgefjell. Skulle turen i Børgefjell, mot formodning, bli amputert igjen, så ligger Rondane der å lokker. En fin stopp sørover for noen dagers vandring med fiskestang. Kanskje også en topptur. Hvem hadde trodd det om meg?!

Sommerturene blir avsluttet med en lang rundtur på Hardangervidda, håper jeg på. Hvor lang kommer selvsagt an på været. Langtidsværet vil sjekkes grundig når jeg forlater Børgefjell. Værmeldingen vil avgjøre om det blir en stopp i Rondane som nevnt ovenfor, eller om jeg kjører "direkte" mot Hardangervidda. Muligens kanskje kun en kort stopp for et par dager i vår eldste nasjonalpark. Kanskje ikke i det hele tatt. Hardangervidda er viktig for meg og tegner været bra så iler jeg dit. Har nemlig mye uoppdaget der.

Inngangen i år til Hardangervidda blir mest sannsynlig nordfra, fra Tinnhølen. Gjorde inngang herfra også i 2010. En flott ukestur da. I sommer vil jeg ta en lenger runde. Områder og vann jeg har notert meg nå er bl.a. Nordvatnet, Grotflott, Dimmedalsvatnet og Bremafoten. Men, på vidda kan alt skje. Det blir sikkert å gå litt på været. Kanskje trekker jeg lenger vest, kanskje ikke. En rundtur blir det i allefall med inntil to ukers varighet. Kanskje trekker jeg så langt sør som Litlos også. Der er det bra å være!

Fingrene krysses for at sommeren kan bli som skissert, men først må vi fiske oss gjennom mai måned. Jeg håper våren vinner fram i nærfjellene mine noen mil øst for her jeg bor. Har ønske om å få gjennomført noen helgeturer der etter første fjellørreten. Hadde fine turer dit i fjor og vil gjerne ha slike opplevelser i år igjen. Fisken biter i lavlandet nå og våren kryper oppover i fjellet. Det er ikke mange ukene til isen bør gå høyere oppe. Det kribler noe vanvittig i kroppen etter å innta fjellet igjen. Har likevel et lite alternativ, jeg kanskje benytter meg av, skulle våren i høyden la vente på seg. Savner nemlig en våryr sjøørret fra svabergene på Sørlandet. Det ble nemlig ingen sjøørret i påsken der i år.

PS. Bildet øverst er fra Børgefjell, ved Beinvatna i fjor sommer.

7 kommentarer:

Jan Erik sa...

Gode planer for en lang sommer:)

Tinnhølen er et godt startsted på Hardangervidda. Særlig for oss som kjører langt og kommer fra nord. Hadde en uforglemmelig fiskeopplevelse en time derfra for noen år siden...

Vi får se om det blir en tur til Femunden i år også. Treffes vi stiller jeg villig opp som styrmann på frøken Ally :)

Trond Ludvigsen sa...

Gleder meg allerede til turrapportene som forhåpentligvis vil dukke opp etter hvert ;-)

Anita sa...

Spennende:-)blir artigt å følge deg på tur:-)
Her i gården blir det sommerferie i fjellene i Kypros.Troodos.Jeepsafari.Gjør det mye for min lille sønn som liker seg der.Jeg ville heller hatt en norges safari som du beskriver:-)
Ellers ikkemye oppdateringer hos meg.Ikke noe fresh og fint.Men beundrer alle vakrefotoersom folk ligger ut:-)Artigt:-)Vi r blitt en nasjon med flotte fotografer:-)
Ha det bra da:-)
Jeg setter nesen mot mattebøket romber pier og alt annet knask:-)Snart tentamen for ungdomskolen og vi må hjelpe til m læringen:-)

Anders sa...

Du er heldig som får en slik villmarksferie, gleder meg til å lese turrapportene. Det blir to uker i femundsmarka på meg, og en liten ukestur i tafjordfjella. Du skal få en kaffikopp om våre stier krysses en gang;) God tur Bjarne!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige kommentarer til innlegget, folkens! Det blir spennende å se om sommeren blir som planlagt. Krysser fingrene.

Selskap på kanoturen hadde vært hyggelig, Jan Erik. Som nevnt tidligere så kan vi utveksle tlf.nr. på forhånd. Så kan vi se om vi er i samme område da. :)

Jostein sa...

Børgefjell og midten av juli høres tidlig nok ut, men det positive er at du da slipper å "gå i kø". Børgefjell og August blir fort folksomt. Jeg for min del "biter meg fast i iskanten" og satser på isfiske etter røye i Alvdal og Lierne i mai! Dette er en fantastisk fin tid med vårløsning og fjellet som våkner til liv...

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelig kommentar, Jostein. Ja, det er i juli jeg satser på Børgefjell og håper det går greit i sommer. Ser at det akkurat nå er mindre snø der enn på samme tid i fjor. Det er positivt. Jeg er Skikkelig giret på planen min for Børgefjell i år. :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.