tirsdag 29. oktober 2013

Lakselus

I områdene jeg oftest fisker sjøørret har jeg vært forskånet fra å oppleve ørret mye befengt med denne parasitten. En og annen parasitt har det vært på fisken, men heldigvis ikke ofte og da et fåtall bare.


sørlandsturen min nå i høst ble det en enslig sjøørret på meg som ble middag. Den hadde et noe større antall lakselus enn hva jeg tidligere har opplevd å se på en og samme ørret. Over et titalls lus rundt om på kroppen telte jeg. Det mest i øyenfallende var lakselusa som hadde sugd seg fast på ørretens øye. Det må da ha vært fryktelig irriterende for fisken slo det meg.


Lakselusa hører naturlig til i sjøen, men med akvakulturnæringens inntog langs kysten og inne i fjordene så har det blitt skapt kunstig store mengder av denne parasitten. Oppdrettsnæringen fungerer som store oppdrettsanlegg også for lakselus. Villaks og sjøørret møter nemlig i dag langt større mengder lakselus enn hva som naturlig var til stede i sjøen tidligere. Lakselusa lever på fiskens slimlag, av huden og blodet som igjen kan skape infeksjoner og sykdommer på fisken. Jeg har sett bilder av sjøørret med så store mengder lakselus på kroppen at den kunne se ut for nærmest å være sugd tom for livskraft. Skremmende, nesten hjerteskjærende bilder, som f.eks. her.

Ørreten på bildene ovenfor ble som sagt fisket på Sørlandet i høst (Lindesnes). Jeg har ikke opplevd særlig lakselus på sjøørret i dette området tidligere. Det er heller ikke noen stor tetthet av oppdrettsanlegg i området som lenger nord på kysten som f.eks. i Hordaland. Er det noen lesere av bloggen som opplever mer lakselus på fisken på Sørlandskysten nå enn før? Kunne vært interessant å høre.


2 kommentarer:

moroglillemann sa...

Oi... såg bildet av den infiserte fisken. Faktisk hjerteskjærendes!! :( såg heilt forferdelig ut. Lakselus har eg faktisk ikke studert på nært hold. Kun plukka av i full fart for å bli kvitt den. Merkelig form på den :-/

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for kommentar til innlegget :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.