tirsdag 1. oktober 2013

Jeg går for kuppeltelt!

Jeg har hatt en åpenbaring i sommer.  I grunnen merkelig at dette ikke har skjedd før. Jeg har kanskje vært litt blendet? Jeg oppdaget nemlig kuppelteltet i sommer!


I sommer hadde jeg nemlig med meg et kuppeltelt på tur for første gang. Et Helsport Storsylen 2+ fikk plass i kanoen på turen i Rogen og Femundsmarka i juli. Jeg har faktisk aldri testet et slikt kuppeltelt tidligere. Det har kun vært tunneltelt her i gården i alle år. Nå er det skjedd. Jeg spiller på det andre laget nå. Jeg er mer eller mindre hektet.

Etter første oppsettet av Storsylenteltet fikk jeg åpenbaringen. Genialt! Teltet står oppreist før pluggene er satt i bakken. Med de tre stengene som dette teltet er satt opp med tredd i, så står teltet selv. Det er jeg ikke vant til fra tunneltelttiden min. Der er det mer omstendelig når teltet skal settes opp og det må plugges for å stå. Den tiden er over nå. Fra nå av er det kuppeltelt på undertegnede.

Ved Litlbuddhåen i Femundsmarka juli 2013

Ved Litlbuddhåen i Femundsmarka juli 2013

Den første overnattingen i Uthussjön i Rogen naturreservat i sommer sa meg at dette er teltet for meg. Med stengene tredd i kunne jeg plassere teltet der det var planest underlag. Jeg kunne løfte det rundt som jeg ville og prøveplassere det til jeg ble fornøyd.  Jeg kunne sågar testligge teltet før jeg plugget det fast. Den første natta trengte jeg ikke mange pluggene heller. Det var vindstille. Teltet står jo av seg selv. For sikkerhetsskyld satte jeg ned noen plugger. Det kunne jo blåse opp.


Storsylen 2+ er et utmerket valg når det gjelder kuppeltelt. Jeg er strålende fornøyd etter kanoturen i sommer og flere netter i teltet etter det. Storsylen har en innerhøyde som passer storvokste karer som undertegnede godt. 110cm på det høyeste i innerteltet. Det er ingen liten detalj når jeg ser etter telt. Teltet har også et forholdsvis stort fortelt med god plass til en storsekk,  minst.  Selv har jeg pleid å ta storsekken inn i teltet siden jeg har bodd der alene. Da blir det enda større plass i forteltet til kokkelering. Jeg fyrer med stormkjøkken og gass. Helt trygt spør du meg.

Storsylen 2+ tilhører Helsports PRO-serie og leveres nå med de såkalte DAC-stengene. De tre stengene som teltet er satt opp med er i forskjellige farger som koder på hvor de skal tres inn. Åpningene til stangkanalene har tilsvarende farger og åpningene er også markert tydelig med refleksbånd. Det er ikke dumt i mørket.

Alle Helporttelt i PRO-serien leveres med DAC-stenger fra 2013

Helsport Storsylen 2+ har en skilpaddeskallform når det er satt opp. Teltåpningen, som det er en av, finnes i «hodeenden» i skilpaddeskallet, hvis man sammenligner med nettopp det. Teltet har pluggfester rundt hele teltet ved hvert hjørne der teltstengene møter bakken. Barduner finnes i overflod synes jeg, nemlig på hvert hjørne/teltstang i tillegg til bardunering på hver langside. Disse to siste er også med å trekke ut innerteltet noe. Jeg får følelsen av nærmest å «låse» teltet til bakken når alle plugger er i bruk, samt alle barduner. Det bør tåle litt juling da for å si det mildt. Det er garantert.

Det skal sies at jeg har til gode å teste det i skikkelig uvær på fjellet. Jeg hadde riktignok god vind i Femundsmarka i sommer, men det kan ikke sammenlignes med hva man kan oppleve på snaufjellet. Likevel er jeg ikke i tvil om at det ville tåle snaufjellets uvær helt strålende. Så solid opplever jeg teltet.

Ved Rogen juli 2013

Storsylen 2+ har bra ventilering. I forteltet finnes en stor ventil høyt plassert. Innerst i hovedrommet og lavt, en annen ventilåpning. Teltdøren til innerteltet utgjør så å si hele langveggen innvendig. Glidelås rundt hele (rundåpning). Det er også 100% myggnetting i samme åpning.

Hardangervidda august 2013

Det er bra plass til to voksne i teltet. Noe trangt sikkert på snøføre, men på barmark langt bedre. Da har man jo gjerne ikke så mye med i sekken. Teltet jeg har hatt med meg er et såkalt 3-sesongs, men det leveres også som vintertelt, Storsylen 2+ X-trem. Da levert med stormmatter. Mitt Storsylen presser kjøkkenvekta til 3,2 kilo inkludert alt som følger med. Det går an med tanke på den komforten jeg får igjen.

Hardangervidda august 2013

Helsport Storsylen 2+ har overbevist meg. Jeg er nærmest forelsket! Kuppeltelt er førstevalget mitt på tur fra nå av. Nesten rart jeg ikke har sett det før, det geniale med kuppeltelt. Det er aldri for seint å skaffe seg et.

16 kommentarer:

Englepappa/ Ole JN sa...

Vi har også eit kuppeltelt, men det er eit Valhall familietelt med tre rom. Det må to personar til for å setje det opp, men vi har også erfart fordelen med å kunne flytte rundt på teltet etter at det er sett opp, og finne den beste plasseringa.

Storsylen-teltet såg praktisk ut på fjelltur!

Fluefiskeforum sa...

Fantastisk bilde det øverste! Jeg skal skaffe meg kuppeltelt foran neste sesong. Basta.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige kommentarer til omtalen! :)

Martin HJ sa...

Jeg også har lurt på et kuppeltelt, de er geniaaaaale :) Men har kikket på Helsport Gimle Light 2+, veier en halvkilo mer en Storsylen men koster en tusing mindre. Du har ikke tilfeldigvis vært borti Gimle teltene?

Stein Myhre sa...

Nå må du ikke friste meg til å kjøpe flere telt. Er redd det vil kunne gå ut over husfreden. Men vinteren er lang, så vi får se. Og så vil jeg jo skryte litt av bloggen, da. Skal bli fin å ty til i mørke og kalde vinterkvelder. Keep up the good work.

Anonym sa...

Er også "kuppelist" (Svalbard 3 high). Eneste som kan være litt mer knotete er å tre stenger når det virkelig blåser. Egner seg heller ikke for nedpakking uten å trekke stengene helt ut (pakking i lang pose på toppen av en pulk).

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Nei, jeg har ikke det, Martin, men jeg tror ikke du gjør noe galt med å satse på et slikt et. :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk igjen for skryt, Stein :)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Ja, den ser jeg ang. nedpakking i lang pose.

gudleik sa...

Storsylen er bestilt på Komplett fritid's lagerrydding - billig! Takk for fin blogg og gode anbefalinger!

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Håper du blir like fornøyd som meg! God tur! :)

Trond sa...

Hei Bjarne. Du gikk over til Allak fra Storsylen? Fordeler og ulemper du vil nevne? Ser ut som vekt er den samme på disse teltene.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei Trond. Nei, jeg har ikke gått over til Hillebergtelt. Bruker denne sesongen Helsport Reinsfjell SL 2. Svært fornøyd med det. Kommer en omtale seinere i høst av teltet er planen.

Trond sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Trond sa...

Sorry, blandet selvsagt din og en annens blogg. Men har vurdert Reinsfjell kuppeltelt også, men på SL usikker hvordan ventilasjon er til forskjell fra vanlig Reinsfjell. Skriv gjerne litt om ventilasjon på SL, med tanke på 1-3 sesongens bruk?

Trond sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.