fredag 19. mai 2017

Kanotur på Storavatnet i Tysvær


Tanken var fjelltur denne helga, men med usikre værmeldinger så ble jeg værende i lavlandet denne fredagen.

Kanotur er heller ikke å forakte og en dagstur med Ally kunne også gi finfin trening i forkant av den planlagte Enareekspedisjonen i sommer. Jeg kan trenge noen åretak som trening i forkant av nettopp den turen på Finlands tredje største innsjø.


Jeg har ordnet meg fri disse dagene mellom nasjonaldagen og helga. Med finværet denne fredagen så ble det altså kanotur. Jeg valgte meg Storavatnet i Tysvær og la ut fra Sandbekken i titida i formiddag. Fint vær og 13 grader i lufta.

Jeg har tidligere nevnt dette vannet som en kanoperle på Haugalandet. På Sandbekken er det svært enkelt å få kanoen på vannet. Man kan kjøre helt ned til vannet.


Det er nesten vindstille i det jeg legger i fra fra Sandbekken, men etter en liten halvtimes tid så får jeg en nordøstlig bris i mot. Det bremser fremdriften noe, men jeg tar det som trening. Dette er ingenting mot hva som kan vente meg i sommer. Her er det bare å kjøre på.


Jeg har to stenger ute, men det er lite kjenning. Et og annet napp er det, men heller ikke mer. Det er møresilda i 10 og 18g som følger bak kanoen, 30-40 meter bak.

Jeg stopper en liten halvtime i vika der Frank sier han fikk en fin ørret i vår. Her har jeg flere kjenninger og napp og til slutt også en 3 hektos som sitter.


Jeg padler nordøstover på østsiden av Foråsøya, men det resulterer i 50 meter kanodraging over myra som har gjort øya landfast. God trening det også.


Nær utoset av Storavatnet så tar jeg i land på en av de små holmene her. Her har jeg tidligere også pauset på tur her.


Sola steiker og jeg kjenner den tar skikkelig. Heldigvis husket jeg solkremen og med faktor 30 er jeg rimelig berget.


Det blir en liten times pause på holmen her. Sist jeg var her fant jeg mye traktkantarell akkurat på denne holmen og på naboholmen. Det er det ikke årstiden for nå, men jeg noterer meg at her er det både plass til telt og at det er en ferdig bålplass her. Det kan komme til nytte ved en senere anledning.


Jeg tok med meg en halv sekk ved i kanoen på denne turen. Like mye som ballast som tenkt til bålfyring. Jeg skippet bålfyringen i dag og kokte lunsjkaffen opp på gass i stedet. Fra holmen blir det litt fisking, men det er bare småtasser som biter på.


Etter lunsjen på holmen legger jeg turen rundt Svinaliholmen. Lenger nord i Storavatnet har jeg ikke vært og her snur jeg også og legger kursen sørover igjen. Storavatnet er langt og jeg har kanskje 5-6 kilometer i armene til nå i dag. Jeg kjenner det nå.


Vinden som var opp i en liten bris i formiddag glimrer nå med sitt fravær. Jeg skulle gjerne hatt den i ryggen nå. Sola steiker og jeg har snart gått tom for Solo. Leskedrikken som alltid er med på slike turer.


Med omtrent halvannen kilometer igjen til Sandbekken der bilen er parkert kommer endelig brisen jeg har savnet. Herlig! Avkjølende i nakken er den og litt også til hjelp med framdriften. Jeg er rimelig sliten i armene da jeg runder neset og ser bort mot bilen. En god mils padling er unnagjort da jeg klapper til kai.


Det ble nesten en hel dag på Storavatnet i Tysvær i dag. Må vel si at det ikke var den dårligste utnyttelsen av en fridag dette. Det er fint på kanotur. De store fiskefangstene ble det ikke, men virkelig god trening må jeg si at dagen gav. Det kan trenges.

Helga er ennå ung når dette skrives. Det blir nok mer tur  i helga regner jeg med.

Vil du lese om flere av kanoturene mine så sjekk etiketten #Allykano her på bloggen. Den tar deg med til alt jeg har skrevet om kano og kanotur. Det er ikke lite skal jeg si deg. Jeg har hatt mange fine turer med Ally.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.