lørdag 13. mai 2017

En uke for tidlig


Sekken var pakket for to døgn til fjells. Bare isen var gått så kunne kanskje en fjellørret steike i panna denne helga allerede.

I ett-tida er jeg innom Etne for nødvendige æren der. Fiskekort og godis. Det er 15 grader i Etne. Det tegner bra, men temperaturen synker på vei oppover grusveien og ender på 10 grader da jeg parkerer bilen på rundt 500 meter over havet.


Det er litt snø i nordhellingene ser jeg, men mindre enn i fjor på denne tiden. Det tar jeg som et positivt tegn på fiskbare forhold der oppe. Isen bør være gått.


Vannene jeg passerer er isfrie for lengst virker det som, men jeg skal enda litt høyere opp.

 Hvitveisbilde må vi ha med


Jeg har en frisk bris i mot som kommer ned fra fjellet retning dit jeg skal. Det er såpass at jeg må dra glidelåsen på anorakken helt opp til haka. Vinden er ikke den kaldeste, men den kjøler likevel godt nok. Jeg har bare en tynn ulltrøye under anorakken.


Like viktig som noe annet på denne turen er å få testet både nye fjellstøvler og ny ryggsekk skikkelig før turene i sommer. Jeg kan ikke si annet at det lover svært godt. Jeg har sjelden hatt så gode fjellstøvler på beina som nå. De sitter som støpt til mine føtter.


Ryggsekken er også suveren synes jeg, og svært behagelig på ryggen. På denne turen har jeg rundt 20 kg sekken. Litt mye stæsj og godis for en liten helgetur, men med god hensikt. Sekken skal prøves skikkelig ut og ikke minst, jeg trenger treningen.

I det jeg runder kanten får jeg et slags "déjà vu". Dette har jeg opplevd før akkurat her. Andre gang nå. Fjellvannet er hermetisk lukket med et hvitt islokk. Pokker!


Det er lite å gjøre ved. Jeg tok en sjanse her. De gamle karene jeg snakket med i Etne da jeg kjøpte fiskekort var heller ikke særlig positive til mine planer om å fiske her denne helga. Jeg burde vel har hørt på de gamle. De vet ofte best. Jeg er nok en god uke for tidlig opp hit i år.

Uansett, jeg gidder ikke gå ned igjen i dag. Jeg har for mye godis i sekken til det. Jeg kan klare meg uten å fiske. Godt lesestoff er også med.


Vinden tar godt her oppe. Opp i en skikkelig frisk bris og jeg må bardunere ene enden av teltet før jeg trer stengene så det ikke skal blåse avgårde. Det er snart oppe.


Når det ikke kan fiskes, ja da leses det. Jeg har med selvbiografien til Günther Prien, en av de store, tyske ubåtheltene fra andre verdenskrig. Han senket bl.a. slagskipet HMS Royal Oak inne i flåtebasen Scapa Flow på Orkenøyene i oktober 1939. Spennende lesestoff som anbefales.


Jeg angrer ikke på turen opp hit, til tross for de sparsommelige fiskemulighetene her nå. En finfin teltplass fant jeg jo også til slutt, etter litt leting riktignok. Den jeg vanligvis har brukt her oppe lå under en snøfonn. Det er ikke feil å sippe til god drikke å se sola nærme seg horisonten. Jeg har det fint jeg da.


I det sola går ned så kommer fort kulda krypende i teltet, men jeg har godt utstyr og kryper i soveposen med teltdøra, som er i le for vinden, åpen. Friskt og deilig.Jeg våkner flere ganger i løpet av natta av at vinden river og sliter i teltduken. I totida våkner jeg av prikking mot duken over hodet mitt. Regn! Jeg strekker meg ut og zipper igjen teltdøra som har stått på vidt gap til nå.

Det regner fremdeles da jeg koker morgenkaffen klokka åtte. Ingen store mengder ennå, men det er grått der det kommer fra ser jeg, mot sørøst.

Etter å ha hørt friluftsmagasinet ferdig på radio starter jeg pakkingen. Det er ikke mer å hente her oppe nå. Vinden har tatt seg opp på morgenen og kommer i kast ned fra fjellet i øst.


Det var en fin tur så lenge det varte selv uten fiskemuligheter her. Ingen vits å ligge lenger her oppe i blæsten og regnet som er meldt og i titiden er jeg klar for retur bilen.


Vinden kommer i kast i ryggen på meg på vei nedover. Jeg tror den må være opp i en liten kuling i kastene. Det blir ingen stopp på vei ned og en liten kilometer før bilen så kommer det langt større dråper fra oven også. En god regnskur.


Framme ved bilen kan jeg notere med teltnatt nummer sju denne sesongen. Jeg sipper ikke over at det ikke ble flere denne helga. Jeg har noen langhelger igjen i mai som kan sikre meg noen flere teltdøgn. Krysser fingrene for fint vær da.


Neste helg blir det trolig opp i samme trakter, men da vil jeg ha åpent vann.

5 kommentarer:

Miamaria sa...

Flotte bilder, selv om det ikke ble noen med fisk på. ;)

Kjell Gunnar Klaksvik sa...

Kjenner igjen følelsen av å se ned på et islagt vann på fisketur :) Men det er flott på tur uansett.
Så spennende ut de skoene dine, har selv sansen for lett skotøy.

arpo sa...

ja flott ved lysevann har du vært borti stor fisk der tidligere, hører det skal være muligheter der

Anonym sa...

Synd med isen, trur du vatnet som ligg eit par km nord (samme høgde) for der du var kan vera fiskbart til helga?

Erik

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige kommentarer, folkens. Ja, Erik, jeg tror det kan være isfritt der neste helg ja.

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.