torsdag 28. mars 2019

I gang med valgfaget igjen


I dag var vi i gang igjen med valgfaget natur, miljø og friluftsliv etter vinterpausen. For tredje år på rad brukte vi denne skoletimen til søppelplukking.

Vi har de siste årene konsentrert oss om et lite område i nærheten av skolen, en av hovedinngangene til Djupadalen, "bymarka" i Haugesund. Her fra "Stemmen" og ned mot Haakonsvegen har vi altså plukket søppel tre år på rad, langs grusveien og bekken.Det har fra år til år nå blitt mindre og mindre søppel å finne her. Det ser vi lett. Likevel fikk vi nesten 2 fulle søppelsekker i dag.


Hadde vi ikke gjort dette så ville mye plastsøppel havnet i bekken etterhvert og blitt med ned til havet, som mikroplast til slutt. Med andre ord er dette vårt lille bidrag til en renere natur og et renere hav.


21 av elevene på valgfaget var i aksjon i dag, ikke fulltallig klasse, da nesten 1/3 av klassen var på Røvær på klassetur der og to elever spilte håndball på skolelaget.


Neste torsdag skal vi sjekke lavvoene så de er klare før overnattingsturen i mai.

3 kommentarer:

Elisabeth sa...

Hvorfor har dere vinterpause i friluftslivet? Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor ikke dette valgfaget kan gå hele året, ettersom friluftsliv tross alt er noe man kan drive med ... vel, hele året. Hva er grunnene til at dere har lagt det opp på denne måten?

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Hei!
Hyggelig at du leser bloggen. Jeg har skrevet om dette tidligere, men gjentar gjerne.

Vi har to overnattingsturer på valgfaget vårt. En på høsten og en på våren. Dette gir oss anledning til å avspasere den mørke årstiden. Vi hadde ikke hatt mulighet til overnattingsturer ellers. Med andre ord, så er valgfaget vårt også et lavterskeltilbud der vi ikke driver vinterfriluftsliv. Det ville også vært svært kostbart for skolen vår. Det er ikke alltid det er vinter her hos oss.

Vi har kun 2 skoletimer valgfag hver uke, dvs. 90 minutter i uka. Vi har fått lov å slå sammen flere av disse til 2 overnattingsturer, en på høsten og en på våren. I tillegg har vi et par ganger der vi har noen lengre turer lokalt. Dvs. at vi da kan avspasere 12-15 ganger (uker). Vi er to lærere på valgfaget og vi avspaserer samtidig med elevene. Vi tar ikke ut lønn for overnattingsturene, men får ta ut 2 dager avspasering for disse. Dvs. at vi lærere er svært billige i drift. ;)

Elisabeth sa...

Aaaah, takk for svar. Jeg leser alt på bloggen din, men dette har gått meg hus forbi på et eller annet vis. Men det gir jo mening :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.