onsdag 23. desember 2020

Muggsjølia nord i Femundsmarka

 

Muggsjølia er en av de nordligste åpne koiene i Femundsmarka nasjonalpark, noen hundre meter nord for Muggsjølitjønna.

I slutten av juni 2020 var jeg og turkompis Frank forbi her og kikket innom i den voldsomme sommervarmen som lå tungt over Femundsmarka disse dagene i juni.

Det var godt og avkjølende og sette seg litt innendørs under torvtaket her i den trykkende varmen.


Koiene på Muggsjølia ligger strategisk til i stinettet som finnes i den nordlige delen av nasjonalparken her. Der hvor stien som går opp langs Mugga på nordsiden møter T-stien som går gjennom hele nasjonalparken fra sør til nord, der ligger Muggsjølia.


Det er nemlig to åpne husrom her. Den største med god takhøyde og fire romslige sengeplasser. Den minste litt trangere og litt lavere under taket.


Muggsjølia var en gang seter under Nordvika gård nede ved Femunden. Setring foregikk på Muggsjølia til 1895 står å lese.


På stokkene i fjøset står ennå navnene til kyrne som var på seter her den siste tiden. Setringen ble "oppgitt" på Muggsjølia fordi det "var for urolig her" ble det sagt.


Legendariske Stor-Hans overnattet her en gang og da satte han kniven inn i veggen over senga. Stål over senga måtte til for å verge seg mot "underjordiske", skal han ha sagt.


Den gamle seterstua på Muggsjølia brant ned på 1950-tallet. Denne ble i 1982 bygd opp igjen av gammelt tømmer av Ola Steen jr. fra Tynset og Erik O. Gjelsten fra Alvdal.


Statens skoger overtok seteranlegget på Muggsjølia på 1970-tallet og drifter koiene og anlegget her i dag.

Muggsjølia er blant de frodigste områdene nord i Femundsmarka og det er gamle rester å finne etter løer på utslåttmyrene i området her.


Kilde: Åpne buer i Femundsmarka og Buer i Femundsmarka av Røros Museum- og historielag.

Andre åpne buer i Femundsmarka på bloggen:
Gubbtjønnbua
Fautbua
Skarphølet
Roastbua
Styggsjøkoia
Møllerbua
Roastkoia
Langmyrbua
Grunnhåbua


3 kommentarer:

Berit sa...

Husbond og jeg har overnattet mange ganger på Muggsjølia og har aldri blitt forstyrret, iallfall ikke av underjordiske! Derimot ble vi vekket en gang av en østlending som prøvde å lirke opp døra midt på natta i stedet for å banke på som normale folk ville gjort! Du verda hvor vi skvatt! Haha, men han fant sengeplass i den andre koia etter hvert. Hadde forresten en flott opplevelse på Muggsjølia da jeg satt utenfor største koia i solskinnet. Plutselig kommer en stor flokk rein og gresser i tunet mens jeg sitter der musestille. Det var veldig koselig! Husbond var på fisketur og ble litt misunnelig da han hørte hva jeg hadde opplevd :D
Så moro at du skriver om koiene i Femundsmarka!
mvh Hufsa (Fjellforum)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for en finfin kommentar til blogginnlegget om Muggsjølia, Hufsa, og takk for sist! Var det ikke i 2016 at vi møttes oppe langs Mugga et par ganger? Joda, jeg har satt meg som mål å skrive litt om buene og koiene jeg er innom og har vært forbi i Femundsmarka. Det er alltid kjekt å finne info om disse synes jeg. Utrolig artig at du har en slik fin historie fra dine opphold ved en av disse koiene i Femundsmarka. Jeg misunner deg! :)

Berit sa...

Godt mulig det var i 2016 ja, husker du fikk en stor, flott ørret!
Skal lese om resten av buene også, vi har ikke vært innom alle enda. Men supert at de står der og blir så godt tatt vare på, det er en egen atmosfære i slike gamle koier!

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.