mandag 30. desember 2013

Summa summarum 2013


Det er tid for en oppsummering av turåret på bloggen, nå på slutten av året. Det passer i grunnen helt fint å gjøre det akkurat i dag da nok et uvær hamrer løs på vinduet her jeg sitter. Det frister lite å ta ut i dag. Kjekkere da å se tilbake på turene som er foretatt siste året.

Januar startet like mildt som desember slutter. Årets første fisketur i en fjordarm øst for der jeg bor gav fine motiver, men lite fangst. Det gikk likevel ikke mange dagene før vinteren kom for fullt til Haugalandet.


19. januar er jeg nemlig på årets første isfisketur. Det er iskaldt til landsdelen å være, men når sola tar tak er det levelig på isen i Sveio. Det ble mange isfisketurer utover vinteren dette året.

Iskaldt på isfiske i Sveio i januar

Røyefangst fra Sveio

Februar fortsetter med kaldt vær og det blir flere turer på isen denne måneden også. Det ble aldri de helt store fangstene, men likevel artig. Ørret, røye og laks(!) kunne noteres på isen i løpet av denne måneden.

Rune fisker laks på isen i Sveio i februar

Røye tatt på isen i Vindafjord

Kulda fortsetter i mars og det noteres flere dager på isfiske denne måneden også. Noen dager er virkelig kjølige utpå isen. Feberen etter sjøørretfiske er stigende utover i måneden, men fjordene ligger fremdeles islagte. Helt ute ved kysten er det imidlertid muligheter finner vi ut og årets første sjøørret fanges noen steinkast fra Olavskirken på Avaldsnes på Karmøy.

Iskaldt på isfiske i Vindafjord

18. mars (Foto: Bjørn Håland)

Det blir også en svært kald fornøyelse på Sørlandet i påsken. Ørreten er ikke i bett og jeg er glad for å ha nok ved å fyre på i hytta. Noe spennende påskebudskap kunne altså ikke meldes derfra.

Så kom endelig april og jeg hadde håpet å kunne montere opp Ally for første kanotur. Akkurat det lot vente på seg noen uker. Fisketurene etter sjøørret tok seg riktignok opp etterhvert som isen på fjordene innafor trakk seg tilbake. Hadde noen fine turer sammen med både Bjørn og Per Andreas, men uten de helt store fangstene.

I snøværet etter sjøørreten 6. april 2013

Så kom endelig våren her på Haugalandet. Og 8. april ble første brunørret tatt på land. På fluestanga. Ikke dårlig det synes jeg. Sommersesongen var i gang.


Da sønnavinden begynte å herje i midten av april var ørretfisket virkelig i gang her på Sør-Vestlandet. Ørreten var i bettet og kilosørret ble notert 15. april.

Ørret på 1,4 kilo på Haugalandet

20. april kunne endelig Ally sjøsettes igjen. Det ble ingen storfangst første turen, men likevel deilig å være igang i kano igjen. Det ble også et par turer til Etne denne måneden blant annet innom villmarksmessa der. Siste helg i april gav også et par brunørreter i et vann i Vigdarvassdraget, samt også fangst i Krokavatnet i Haugesund.

Fra Sveio siste helg i april

Halvkilos ørret i Krokavatnet siste helg i april

I mai blir det enda mer fart i turlivet. Både ørret og laks blir tatt på stang. Laksen fra kano! Det er ikke hverdagskost, men her i mitt distrikt er det mulig.


En ny tur til Sørlandet får jeg meg også i mai. Igjen blir det en tur uten særlig sjøørretfangst. Noe skuffet over det siden dette var hovedhensikten med turen. Sørlandsturen var nemlig et alternativ til første fjelltur i nærfjellene. Isen lå ennå der oppe, men så på selveste 17. mai klatret jeg opp for første turen etter fjellørreten. En virkelig fin tur!

Til topps i Vikefjell

Natt under tarpen i Vikefjell

Endelig var fjelltursesongen også igang! Helga etter Vikefjellturen dro jeg litt lenger øst og inn i de ytre delene av Etnefjellene. Her holdt isen på å gå opp og det ble ørretfangst i iskanten. Hyggelig selskap ble det også av Bernt Jarle på den turen.

Fullmånefiske i Ytre Etnefjell i mai 2013

Fjellørret i panna siste helg i mai 2013

I juni ble de store sommerturene forberedt, men først ble det et par helgeturer til i nærfjellene mine. Første helga i juni klatret jeg opp i tåkeheimen for der å oppdage at isen ennå lå. Liten nedtur, men ellers en fin tur i et litt nytt område her inne i Etnefjellene. Fin trening i bruk av kart og kompass i tåka ble det også.

På vei oppover i Etnefjellene første helga i juni 2013

I tåkeheimen i Etnefjellene

Andre helgeturen i juni ble en tur sammen med Per Andreas opp til Løkjelsvatnhytta via stigene. Bratt og spennende rute opp som var første gang for oss begge. Fisk fikk vi også.

Per Andreas sjekker kartet på vei oppover mot Løkjelsvatnhytta

Per Andreas i godt driv langt der oppe

Endelig var det tid for langturene som var planlagt gjennom hele vinteren. 22. juni bar det i vei østover med fullpakket bil. Planen var å være på tur helt til ut i august. Det ble virkelig fine turer, noen forandringer og endringer underveis i forhold til planlagt, men i det store og hele flotte turer å se tilbake på nå i ettertid. Hyggelige folk traff jeg også på turene. Hei til dere og takk for hyggelig samvær.

Turen i Rondane gjorde beina litt møre og jeg dro derfor etter den rett over fjellet og hjem for litt hvile. Det trengtes kjente jeg. Jeg var ikke før kommet hjem før Per Andreas var på tråden og foreslo tur opp i Etnefjellene etter fjellørreten der. August måned startet med Etnefjellstur, fuktig og våt sådann. Rikelig med fisk fikk vi også.

Per Andreas har fått opp teltet i regnværet

Fin fjellørret i kamp med Per Andreas

Turen med Per Andreas ble noe amputert i forhold til hva vi hadde sett for oss, likevel så skal vi opp dit igjen så snart som mulig. Et flott område med godt fiske.

Ally ble igjen med på tur i august og det ble et par turer uten de store fiskefangstene riktignok. Per Andreas ble også med på en av disse.

På Vigdarvatnet i Ally

Etter å ha begynt på jobb igjen i august begrenset turradien seg noe. Første fjellturen etter jobbstart og siste i august gikk til Mannevatn nord for Haukeliseter. En flott tur der jeg møtte hyggelige folk ute i samme ærend.


Ved Mannevatn 24. august

I jobbsammenheng ble det også litt tur denne sesongen. Første tur gikk til Utsira med to klasser. Finfine opplevelser med kjekke elever.

Utsiratur med elever 27.-29. august

I september ble det også turer i jobbsammenheng. Blant annet en trivelig personaltur til Gdansk i Polen. Friluftslivet ble der dyrket på en liten kajakktur på kanalene. Artig.

I Gdansk 7.-10. september

Siste overnattingstur til fjells i år gikk igjen til de ytre delene av Etnefjellene. På samme plass som i vår satte vi opp teltene våre jeg og Bernt Jarle. Fin tur, men som ble et døgn amputert av dårlig og utrivelig vær. Shit happens!

På vei oppover 20. september

Ingen storfisk å få i Ytre Etnefjell i september

I høst begynte jeg sammen med Per Andreas også å undervise i valgfag friluftsliv. Det er trivelig. Kjekk ungdom har vi fått med oss og vi har hatt et par trivelige turer i høst. Overnattingsturen gikk til Vigdarvatnet nord for Haugesund med lavvoer og kanoer. Det ble en kald opplevelse for de fleste, men alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Godt og varmt rundt bålpanna ved Vigdarvatnet 27. september

Før soloppgang ved Vigdarvatnet 28. september

Siste søndagen i september fikk jeg meg en fin tur med Ally igjen. Turen gikk til Storavatnet i Tysvær, et fint padlevann. Her ble det soppfangst i år også.

Traktkantarell 29. september

Den tradisjonelle høstferieturen til Sørlandet ble gjennomført som planlagt i oktober. Fin tur, der jeg fikk selskap av lillebror de første dagene. Det var trivelig. Litt fiskefangst ble det også.

Makrellfangst på Sørlandet

Helga i slutten av høstferien satte det igang et flott høstvær her på Haugalandet. Ally ble med på tur til Liervatnet først. Deretter en fantastisk fin overnattingstur på Vigdarvatnet.

Fredag 11. oktober på Liervatnet

Fin ørret fra Vigdarvatnet 12. oktober

Ved Vigdarvatnet 12. oktober

Ved Vigdarvatnet 13. oktober

Nok en helg i oktober opprant med fint vær. Da også tok jeg turen til nabokommunen i nord for en natt til på kanotur. Liervatnet fikk overnattingsbesøk denne gang. Litt kjøligere i lufta denne helga.

Leir ved Liervatnet 18. oktober

Ved Liervatnet 19. oktober

Oktober ebbet ut med kun et par små dagsturer blant annet etter sjøørreten igjen. Flere overnattingsturer ble det ikke denne høsten etter siste ved Liervatnet.


November startet med flere fine fisketurer i vekslende vær. Vekslende fangst kan man vel også si, men likevel fine turer. Skjoldafjorden ble besøkt flere ganger.

2. november

3. november

9. november

Søndag 10. november hadde jeg og Per Andreas en flott tur inn til Olalia for  se den nye hytta som er under oppføring der. Fiskestengene var med selvom den første snøen var falt der oppe. Noen fangst var det ikke å snakke om da.

10. november

Ved Ongelsvatnet 10. november

Siste halvdel av november ble det flere fine fisketurer etter sjøørreten. Også en fin ettermiddagstur opp på Haugesunds høyeste fjelltopp må nevnes. Les "fjelltopp" i såkalte hermetegn.

17. november

23. november

24. november

Siste fisketuren i november var fin må sies. Flott og stille vær i Skjoldafjorden øst for Haugesund.

30. november

En løpetur i byheiene innledet desember. Det har blitt et par slike i løpet av den siste måneden. Noen fisketurer også har det blitt. Et snøvær skapte litt vinterstemning 7. desember.

1. desember

7. desember

14. desember

Med fridagene rundt jul så kom også uværet. Det har ikke blitt så mange turene. En fisketur på vintersolverv kan nevnes med fin ørret på land. Ikke mye fangst ellers å snakke om i jula, heller ikke på gårsdagens tur da sola viste seg litt.

29. desember

Turåret 2013 er omme. Blir ikke mye mer nå. Tross noe dårlig vær inni mellom har det blitt fine turer dette året. Det er helt sikkert. Til sammen ble det 49 overnattinger ute på tur. De aller fleste i telt, men to også under tarp. Må si meg fornøyd der. Burde kanskje ha klart å bikke femti, men det får heller være et mål neste år.

Når uværet herjer ute denne vinteren så er neste års tursesong under planlegging her i huset. Det er noe å se fram til. Det kribler i kroppen allerede. Satser på like fine turer, om ikke finere, i 2014. Litt om disse planene kommer i et blogginnlegg i morgen. Stay tuned!

5 kommentarer:

Unknown sa...

Takk for en flott oppsumering Bjarne, og ikke minst flotte poster gjennom året. Det er trivelig å være med deg på tur!:) Jeg får se om jeg snekrer sammen noe lignende selv i morgen, men jeg har desverre ikke oversikten for hele året som har gått slik du har....

Unknown sa...

Takk for et flott blogg år Bjarne! En imponerende innsats både på tur og blogg fronten! Keep it up! Godt nytt tur år:-)

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for hyggelige ord, karer! Godt nytt år! :)

Atle Grimsby sa...

Flott bloggpost med stemningsfulle fotos Bjarne. Fotogent telt. Må prøve å få til flere utendørsovernattinger.

Bjarne Heyerdahl Sætrang sa...

Takk for det, Atle! :)

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.