fredag 11. oktober 2024

Langtjønnbua

 

Langtjønnbua ligger i nordenden av Langtjønna ved den siste tømmerrenna før innsjøen Feragen. Bua er også endel av de verneverdige kulturhistoriske minnene som finnes i Langtjønna landskapsvernområde nord i Femundsmarka.

Dette er også den siste åpne koia man passerer tar man turen fra Femunden til Feragen via de fascinerende tømmerrennene som ble restaurert tilbake på 1990-tallet.

Langtjønnbua har god plass med en svær sengebrisk langs ene langveggen. Her er det plass til en liten speiderleir skulle de trenge fast tak over hodet.

Langtjønnbua er den eldste fløterbua i Femundsmarka står å lese og var først en såkalt ljørbu, dvs. ei koie med åpent ildsted i midten, da den ble satt opp på 1890-tallet. Den var også langt lavere den gang, men ble i 1946 gjort høyere og det ble og den gang satt inn en ovn. I 1975 ble bua restaurert.

Bua ligger der den siste og lengste tømmerrenna starter lengst nord i Langtjønna. Da vi var forbi sommeren 2024 var denne tømmerrenna helt tørrlagt. Det gjorde også at vi fikk et virkelig inntrykk av hvilket arbeid som må ha vært lagt ned i å bygge disse.

Vi tok ingen overnatting i denne bua da vi passerte da behovet ikke var til stede for nettopp det og vi fortsatte turen vår ned til Feragen etter en kort pause her.

Langtjønnbua ble med flere andre i området fredet av Riksantikvaren i 2017.


PS. Vil du lese om flere av mine turer i dette fascinerende området, ja så klikker du her!

Andre åpne buer i Femundsmarka på bloggen:
Fautbua
Skarphølet
Roastbua
Styggsjøkoia
Møllerbua
Roastkoia
Muggsjøbua
Langmyrbua

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.