mandag 7. oktober 2024

Litjrennbua

 

Litjrennbua i Langtjønna landskapsvernområde er en av flere fascinerende åpne koier i Femundsmarka, til fri overnatting for friluftsfolk.

På turen vår fra Synnervika ved Femunden til Håsjøen, sommeren 2024, så stoppet vi innom nettopp her for en overnatting. Vi har aldri tidligere tatt oss tak over hodet inne i marka på denne måten før, men nå syntes vi det var på tide.


Vi har vært forbi mange av disse kulturhistoriske, fine koiene og buene på tidligere turer i området, men altså ikke tatt natta innendørs noen plass før nettopp på denne turen. Nå ville vi benytte anledningen.


Vi har passert to av de kjente tømmerrennene og Lorthålbua før vi i nordenden av Litllangtjønna skimter bua inne mellom trærne få meter fra den tredje tømmerrenna, Litjrenna. Det passer godt å ta overnatting her etter mange timers padling fra Synnervika og en bæreetappe denne dagen. Bua står ledig til bruk for oss.


Fløterbua vi finner ledig her ble satt opp på starten av 1950-tallet som en erstatning for en tømmerkoie som sto her tidligere. I området her har det vært fløtet tømmer siden 1700-tallet da de i dag kjente tømmerrennene senere ble opparbeidet og satt i drift. 


I årene 1994-96 ble tømmerrennene fra Femunden til Feragen restaurert og er også en årsak til at området ble fredet som landskapsvernområde. Litjrennbua er én av fire åpne koier langs disse kjente tømmerrennene.


Rett nord for Litjrennbua, i Rundtjønna, finner vi rester etter en fløterlense som var endel av en lengre lenke stokker som skulle hindre tømmeret å drive på grunn.


Disse stokkene var fram til 1890-tallet bundet sammen med vier som var vridd til et naturlig tauverk, kan man lese i infoheftet til Statskog i bua.


Litjrennbua er langtfra noen luksuriøs overnattingsopplevelse, men bidrar med to doble og to enkle sengeplasser og vedovn, og det er stort sett det.


Vil man fyre i ovnen så er det tilkjørt ved utenfor, da det er Statskog som drifter denne og de andre buene og koiene på denne siden av fylkesgrensa. Når man forlater ei slik bu, så legger man klar litt opptenningsved og litt tørrved til de neste besøkende.


Det finnes også litt redskaper som øks og sag og noen bøtter skulle det bli bruk for det og litt etterlatt lesestoff til nøds skulle behovet melde seg.


Omtrent hundre meter oppe i skogen finnes "Skithuset" som var rimelig overfylt da vi var nødt.


Litjrennbua ble i 2017 blant flere lignende buer og koier i området, fredet av Riksantikvaren.


PS. Vil du lese om flere av mine turer i dette fascinerende området, ja så klikker du her!

Andre åpne buer i Femundsmarka på bloggen:
Fautbua
Skarphølet
Roastbua
Styggsjøkoia
Møllerbua
Roastkoia
Muggsjøbua
Langmyrbua

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.