torsdag 28. januar 2021

Kaldværet fortsetter

 

Meteorologene melder at kaldværet fortsetter langt ut i neste måned, februar. Man kan velge å se positivt på det.

Etter rekordmilde november og desember i fjor, ja så har kulda virkelig satt seg over Sør-Norge nå, også her jeg bor nord i Rogaland, på Haugalandet.

Jeg klager ikke, for jeg er egentlig svært glad for å slippe nullføre og vær som ikke kan brukes til noe. Nå bærer isen nemlig og skal benyttes. Det handler om isfiske da selvsagt, selv om de store fiskene ganske sikkert uteblir der jeg fisker lokalt.

Likevel er det en trivelig aktivitet dette fiskeriet. Nå er nemlig istykkelsen på fiskevannene jeg frekventerer gode 20 cm tykk og garantert trygg. 8 turer på isen er gjort allerede nå i januar. Flere skal det bli i kaldværet.

Storms meteorologer "spår" nesten en uke lenger en Yr (øverst)

I kommentarfeltene på ulike nettsider, og i sosiale medier, ja så betviles nå selvsagt klimaendringene og global oppvarming, nettopp pga. kaldværet vi opplever nå. Fra Stortingets visepresident ropes det faktisk høyt også om dette! Litt skremmende at vi har slike kunnskapsløse personer til å styre landet! Vær er nemlig vær, klima er noe annet.

Ungdomsskolepensumet, som mange tydeligvis mangler i sin oppvekst, også politikere, forteller nemlig at klimaet er været som opptrer over tid, dvs. gjennomsnittsværet over en gitt periode. Meteorologene opererer her med en tredveårsperiode, og tar utgangspunkt i det når klimaet forklares endret.

At det er kaldt akkurat nå i januar/februar, betyr ikke at vi kan avlyse den globale oppvarmingen. Vi må se på gjennomsnittsværet over mange år. Der ser vi selvsagt at vi går mot et endret klima og en varmere klode. Svært enkelt er det å se på gjennomsnittstemperaturen år for år, så lenge vi har målinger på dette.

Uansett så skal kaldværet nytes framover. Det blir isfiske i helgen som kommer også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Du må gjerne kommentere blogginnlegget.